700 буковинців цьогоріч змінили своє ім’я та прізвище

     За даними відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькій області,  з початку нинішнього року 700 буковинців змінили своє ім’я та прізвище.

Право на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачено статтею 295 Цивільного кодексу України.

Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я.

Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

А з 1 січня 2021 громадяни, які досягли 16 років, зможуть змінювати і по батькові.

Змінити по батькові можна буде і з 14 років, але лише за згодою батьків чи піклувальників;згоди одного з батьків буде достатньо, якщо другий помер, безвісти зник, визнаний недієздатним чи позбавлений батьківських прав. Якщо один з батьків виступає проти, то спір між ними вирішуватиме суд або орган опіки чи піклування.

 

Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

 

 

 

peredplata