Олімпіада-2024: все, що варто знати про церемонію відкриття Літніх Олімпійських ігор у Парижі

Церемонія відкриття Літніх Олімпійських ігор 2024 в Парижі відбудеться 26 липня. Це буде перша в історії церемонія, що пройде поза олімпійським стадіоном. На відкритті національні збірні на човнах плистимуть 6 кілометрів по річці Сена.

Коли розпочнеться церемонія відкриття Олімпіади в Парижі

  • Церемонія почнеться о 20:30 за центральноєвропейським часом, тобто о 21:30 за київським.
  • Літні Олімпійські ігри триватимуть із 26 липня по 11 серпня та відбуватимуться як у самому Парижі, так і за межами французької столиці.

Чим запам’ятається відкриття Олімпіади-2024 в Парижі

  • Це перша церемонія відкриття Олімпіади, що проходить поза легкоатлетичним стадіоном.
  • Перша церемонія, відкриття якої відбувається на воді.
 

Історичне очищення Сени

Протягом століття Сена була забруднена й купатися в річці було заборонено. Спеціально до Олімпіади влада Парижа виділила 1,4 млрд євро на очищення водойми. Саме тут проведуть церемонію відкриття і три олімпійські та паралімпійські змагання — тріатлон, марафонське плавання та паратріатлон.

Згідно з планом очищення у 2025 році річка стане доступною і для містян. А наразі очільниця французького міністерства спорту Амелі Удеа-Кастера скупалася в Сені — так вона підтвердила, що річка достатньо чиста для проведення змагань та купання.

Маршрут церемонії відкриття

Кожна національна делегація матиме свій човен. На них будуть розміщені телекамери, що транслюватимуть дійство з води.

Центром Парижа рухатимуться 10 500 олімпійських атлетів до площі Трокадеро, де дійство продовжиться.

Маршрут човнів почнеться з мосту Аустерліц до площі Трокадеро із загальною дистанцією руху близько 6 кілометрів. Процесія омине острів Сен-Луї та острів Сіте, на якому розташований собор Паризької Богоматері. Атлети оминуть деякі локації Олімпіади, які розташовані неподалік Сени: зокрема, площу Згоди, Великий палац, “Дім Інвалідів”, міст Александра III. Човни зупиняться неподалік Єнського мосту і площі Трокадеро.

 

Які зірки стануть факелоносцями Олімпіади

В естафеті візьмуть участь 11 000 людей, серед них — Джін із к-поп-гурту BTS, а також репер Снуп Догг.

Окрім Джіна та Снупп Догга, в естафеті візьмуть участь івуарійський футболіст Дідьє Дрогба, французький баскетболіст Тоні Паркер, український стрибун Сергій Бубка, колишні в’язні нацистських концтаборів, астронавти, працівники пошти, тренери й студенти та багато інших.

До речі, американський репер Снуп Дог долучився до команди коментаторів Олімпіади. Він працюватиме на американського мовника NBC Universal та стане спеціальним кореспондентом.

Скільки спортсменів представлятиме Україну

Україну представлять 140 спортсменів на Олімпіаді-2024 — більше про остаточну заявку збірної за видами спорту читайте на Суспільне Спорт.

Чи є церемонія відкриття Олімпіади-2024 безкоштовною

Для того щоб дивитися церемонію відкриття з верхніх набережних Сени, квитки не потрібні. Проте щоб споглядати дійство з нижніх набережних від мосту Аустерліц до Єнського мосту, потрібно мати квиток.

Додатково вздовж річища Сени розташують 80 великих екранів та динаміки для покращення видимості події.

Символіка Літніх Олімпійських ігор 2024 в Парижі

Кожні Олімпійські ігри мають свою символіку, талісман і дизайн факела для олімпійського вогню. Які цього року факел, талісман і особливості медалей, чи дійсно вони мають залізні фрагменти з Ейфелевої вежі? Дивіться в YouTube-відео Суспільне Культура.

Хто став художнім керівником церемонії відкриття Олімпіади

До церемонії відкриття Олімпіади залучили режисера та актора Томаса Джоллі, саме він став режисером-постановником і поставив шоу.

Джолі заснував театральну компанію La Piccola Familia у Руані. Він також керував національним драматичним центром Le Quai d’Angers.

Яка пісня стала офіційною музичною темою Олімпіади в Парижі

Офіційною темою є Parade французького композитора Віктора Ле Манса.

Пісню, записану з Національним оркестром Франції, вже виконували 8 травня, коли олімпійський вогонь прибув до Марселя.

Повернення Селін Діон на сцену Олімпіади 2024

Серед артистів, які виступатимуть на сцені Олімпіади, буде Селін Діон. У 1996 році в Атланті зірка відкривала Олімпіаду своєю піснею-гімном The Power Of The Dream.

Раніше артистка заявила про свою невиліковну неврологічну хворобу та сказала, що візьме паузу в музиці. Та до Олімпіади почали з’являтися анонси її виступу на церемонії відкриття. Чутки підігріло видання The Sun, яке наприкінці червня повідомило, що Селін Діон запропонували виступити на Олімпіаді. 24 липня французький журналіст Тьєрі Море у мережі X підтвердив участь виконавиці. Спільно з Lady Gaga вона виконає легендарну пісню Едіт Піаф La Vie en Rose.

Хто стане хедлайнеркою відкриття Олімпіади-2024

На сцені церемонії відкриття також очікують виступ франкомовної співачки з Малі Аї Накамури. Раніше через колір шкіри вона зазнала критики від французьких ультраправих, які вважають Накамуру “недостатньо французькою”. Її кандидатуру як співачки на церемонії відкриття Олімпіади підтримав президент Франції Емманюель Макрон.

Яку саме пісню виконає Накамура — невідомо, проте попередньо французький тижневик L’Express писав, що це буде один із хітів французької співачки Едіт Піаф.

 

Які культурні та мистецькі заходи відбудуться в межах Олімпіади

Олімпіада пройде в Парижі вперше з 1924 року. В програму заходів до Літніх Олімпійських ігор додали “Культурну Олімпіаду”. Вона передбачає комплекс подій, який презентує країну-господарку та є мостом між культурою і спортивними традиціями Олімпіади. Муніципалітет Парижу, регіон Іль-де-Франс та міністерство культури Франції почали “Культурну Олімпіаду” ще у 2023 році. До неї ввійшли понад 1000 заходів та безліч культурних і громадських інституцій, зокрема Лувр, Музей-де-Орсе, Центр Помпіду та інші.

“Культурну Олімпіаду” придумав Міжнародний олімпійський комітет, щоб віддати належне традиціям Олімпійських ігор. Понад 2000 тисячі років тому вони були не просто спортивним заходом, а важливим культурним і релігійним дійством — вшануванням культу Зевса.

Через язичницькі корені події та жертвоприношення античну Олімпіаду заборонив проводити римський імператор Феодосій I у 393 році нашої ери.

Разом із тим, як передає видання ArtNews, Багато галерей у районі Сен-Жермен-де-Пре у Парижі, одному з головних художніх центрів міста, були змушені закритися через заходи безпеки, пов’язані з відкриттям Олімпійських ігор наступного тижня.

А от великі музеї та культурні центри все ж продовжують готувати свою культурну програму. Наразі відомо про понад 1000 заходів, які ще відбудуться, найбільше у Парижі та регіоні Іль-де-Франс.

Трансляція Літніх Олімпійських ігор у Парижі

Перший канал Суспільного Мовлення транслюватиме наживо церемонію відкриття Літніх Олімпійських ігор 2024.

Трансляція церемонії відкриття розпочнеться о 20:00 на платформах Суспільного. На початку на глядачів чекає передефірна студія з ведучим та журналістом Олексієм Мандзієм, який коментуватиме церемонію відкриття Ігор.

Під час ефіру в гостях будуть спортсмени і коментатори,а також включатимуться наживо з Парижа з різних локацій Віталій Волочай, Юлія Пазенко, Сергій Захарченка та Дар’я Кузнецова.

Сама церемонія відкриття розпочнеться о 20:30 і триватиме до опівночі.

Спортивні події транслюватимуть на трьох платформах:

Всього платформа вестиме спортивні трансляції Олімпіади приблизно 200 годин.

peredplata