На будівництві в обласному центрі нелегально працювали  25 працівників  

Штрафну санкцію у сумі 2 792 250 гривень (два мільйони сімсот дев’яносто дві тисячі двісті п’ятдесят гривень)  накладено  Управлінням  Держпраці у Чернівецькій області  на суб’єкта господарювання  за використання неоформленої праці 25 працівників.

Роботодавець використовував не задекларовану зайнятість на будівництві  у Чернівцях. Це було виявлено у ході інспекційного відвідування житлово-будівельного кооперативу головними державними інспекторами відділу з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Фахівці територіального підрозділу  Державної служби України з питань праці встановили, що у порушення вимог статті 21 Кодексу законів про працю України – «Трудовий договір» та статті 24 «Укладення трудового договору»,  працівники були допущені до роботи без укладення трудових договорів, а на підставі цивільно-правових.

Таким чином  роботодавець перешкодив реалізації працівниками гарантованого  їм Законом  права на працю, права на соціальний захист у випадку безробіття, при тимчасовій втраті працездатності у разі нещасного випадку на виробництві або внаслідок професійного захворювання, права на відпочинок, щорічну оплачувану відпустку і таке інше.

Оскільки штрафна санкція за порушення чинного трудового законодавства у разі фактичного допуску до роботи працівника без оформлення¸ або неналежного оформлення становить 30 мінімальних заробітних плат (111 690 гривень) щодо кожного працівника, то фінансова  відповідальність даного суб’єкта господарювання перед Законом становить суму у 2 792 250 гривень (два мільйони сімсот дев’яносто дві тисячі двісті п’ятдесят гривень).

Слід зазначити, що на Буковині найбільша кількість випадків не задекларованої зайнятості фіксується у будівництві,  сільському господарстві, оптовій та роздрібній торгівлі, готельному та ресторанному бізнесі.

Загалом за вісім місяців 2018 року головними державними інспекторами Управління Держпраці у Чернівецькій області  виявлено 269 осіб,  котрі працювали без належного оформлення трудових відносин.

За результатами інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання та інформаційно-роз’яснювальної роботи укладено 2172 трудових договори з працівниками.

 

 

 

peredplata