Буковинець Москаль: Зібрати облради з регіоналів неможливо – всі втекли

  Буковинець  Москаль: Зібрати облради з регіоналів неможливо - всі втекли   Коли в ЗМІ з\’явилося повідомлення про ймовірне призначення Геннадія Москаля на посаду голови Луганської облдержадміністрації (ОДА), він його спростував. Пізніше визнав, що на той момент вже отримав пропозицію, але порахував, що буде некоректно надавати її широкому розголосу від свого імені. 18 вересня екс-парламентарій від Батьківщини офіційно став губернатором Луганської області.

Його призначення стало другим приходом в регіон як глави ОДА. Перший раз він очолив Луганщину за Віктора Ющенка в 2005 році. Через рік, під тиском місцевих бонз впливової на той момент в області Партії регіонів, президент був змушений змінити губернатора. Чергове пришестя сам Москаль пов\’язує з політичним компромісом. \”Я не викликаю в області зайвого роздратування\”, – пояснює він. Правда, на відміну від першого разу, управляти регіоном йому доводиться не з Луганська, який окупували сепаратисти. ОДА переїхала в Сєвєродонецьк – той самий, де в 2004 році регіонали провели з\’їзд депутатів усіх рівнів, погрожуючи відділенням південного сходу України і розігруючи сепаратистську карту.

– Які зміни відбулися в Луганській області після другої зустрічі в Мінську, за результатами якої Україна підписала додатковий меморандум про припинення вогню з представниками сепаратистів?

– Неділя (21 вересня – ред.) в області стала першою добою, коли не було стрілянини. Не було надзвичайних ситуацій між нашими військами і силами так званої Луганської народної республікою (ЛНР). Немає убитих, постраждалих від стрілянини, за винятком дрібних інцидентів. Це викликає оптимізм, оскільки перші Мінські домовленості не дотримувалися. Ситуація виходила за рамки здорового глузду, перетворювала домовленості в фарс. Я два рази говорив з Леонідом Кучмою (екс-президент представляв Україну на переговорах у Мінську – ред.), він просив інформувати, як на практиці виконується угода.

– Про які дрібні інциденти йдеться?

– Крадіжки, грабежі. В руках населення багато зброї, яку покидала і наша армія, і бойовики. Але це внутрішні розборки, нехай розбирається управління внутрішніх справ – воно, як і ми, передислокувалося в Сєвєродонецьк.

– Про що саме говорили з Кучмою?

– Я йому сказав, що нас одружили без нас. На переговорах красується Плотницький (Ігор Плотницький, що називає себе прем\’єром ЛНР – ред.), Захарченко (Олександр Захарченко – \”прем\’єр\” самопроголошеної Донецької народної республіки – ред.) і вони ніби як головні. А законно призначену владу, чиї повноваження прописані в Конституції, в Мінську не запросили. Кучма відповів, що не він це вирішує, зустріч проходить під егідою ОБСЄ. Зрозуміло, що безпосередньо ми ніколи не підемо з сепаратистами на переговори. Але в підсумку вийшло, що ми повинні виконувати те, що прийняли ЛНР, ДНР та ОБСЄ. І нас не запитали, чи зможемо ми втілити це в життя чи ні.
ЗМІ пишуть, що гроші йдуть на відновлення Донбасу. Я не знаю, хто і що відновлює, у нас поки що нічого немає. Працюємо на ентузіазмі
– Вам щось відомо про третю колону КамАЗів, котра видається Кремлем за \”гуманітарний конвой\”?

– Ні, третя колона не до нас приїжджала, а в Донецьк.

– Які проблеми зараз вам доводитися вирішувати?

– Ми заново створюємо обласну адміністрацію, вирішуємо питання з розміщенням людей, які були змушені переїхати з Луганська в Сєвєродонецьк, простягаємо зв\’язок. На рахунку адміністрації – нуль, на рахунку управління капітального будівництва – нуль. Хоча ЗМІ пишуть, що гроші йдуть на відновлення Донбасу. Я не знаю, хто і що відновлює, у нас поки що нічого немає. Працюємо на ентузіазмі. Тут треба бути і завгоспом, і сантехніком, і комендантом гуртожитку.

Зараз терміново потрібно визначитися зі статусом міста Щастя, де розташована ТЕЦ, яка забезпечує електроенергією і нас, і окуповані території. Формально населений пункт підпорядкований Луганській міськраді, підконтрольній \”ЛНР\”, а територіально знаходиться у нас. Для того щоб його перепідпорядкувати, необхідно через Верховну Раду внести відповідні зміни. Через це, наприклад, пенсіонери не можуть отримати пенсію, так яквідносяться до Луганського пенсійного фонду. Схожа ситуація з держпідприємством Первомайськвугілля. Саме об\’єднання перебуває на території, підконтрольній сепаратистам, а вугільні шахти залишилися у нас. У підсумку розпорядженням Кабміну Первомайськвугілля, разом з низкою шахт, закривають і планують робити підприємства на нашій території.

– Ви вже налагодили зв\’язок з обласною радою? Багато депутатів залишилося на місцях?

– Основна проблема – це відсутність обласної ради. Де-юре вона є, де-факто її немає – майже всі депутати були в Партії регіонів. Зібрати її неможливо, всі утекли – хто за кордон, хто ще кудись. Зараз шукаємо осудних депутатів, хочемо зібрати хоча б 50%.

– Хіба ваших повноважень, з урахуванням особливого часу, буде не достатньо?

– Зараз – може бути. А завтра прийде нова влада і скаже, що Москаль зловживав службовим становищем, перевищив свої повноваження. Є безліч питань, які повинна приймати облрада: бюджет, створення нової обласної лікарні – стара лишилася в окупованому Луганську і частково була зруйнована.

– Який вихід?

– Не знаю. Зібрали юристів, будемо дзвонити Давиду Жванії, голові комітету з питань місцевого самоврядування, питати в нього що робити? Розпустити облрадау? Так до нового року перевибори провести не встигнемо.

– Може, варто звернутися до президента?

– До президента треба звертатися в самому крайньому випадку, ми вирішуємо питання на рівні міністерств і відомств.

– Багатьох людей плануєте звільнити?

– Багатьох. Зараз із керівником апарату сидимо і обговорюємо це питання. Приміром, є люди, які покидали районні адміністрації, і ми не знаємо, де вони знаходяться, на зв\’язок не виходять. Є адміністрації райцентрів, які знаходяться на нашій території, але фактично підконтрольні \”ЛНР\” – що ж це буде за Україною, якщо в ній не знайдеться зрадника!
Банкомати і у нас не працюють. Я сам не можу зняти гроші. Хочу зняти 500 гривень – пишуть, що перевищив ліміт. Набираю 300 – знову перевищив. 100 – теж. А далі 50, 10 – немає купюр. Це, вибачте, на *** якась
– Які кричущі події трапилися за час вашого керівництва?

– Сепаратисти обстріляли ТЕЦ, без світла залишилася наша і їхня територія. У нас електрику підключили, у них – ні. Я спілкувався з людьми з Луганська, які через реєстраційний пункт переходять на нашу територію за продуктами. Кажуть, води немає, світла немає, їсти нічого, пенсії не платять, зарплат немає, банкомати не працюють. До речі, банкомати не працюють і у нас. Я сам не можу зняти гроші. Хочу зняти 500 гривень – пишуть, що перевищив ліміт. Набираю 300 – знову перевищив. 100 – теж. А далі 50, 10 – немає купюр. Це, вибачте, на *** якась. Хочу збирати керівників банків з цього питання. Люди змушені їхати в Харківську область, щоб зняти гроші.

– У Сєвєродонецьку зараз спокійно?

– Вечорами я ходжу по місту один, без охорони. Хоча люди ще бояться виходити, сепаратисти же комендантську годину оголошували, за порушення їх правил садили в підвали. Зараз спокійно.

– Охороною зовсім не користуєтеся?

– Якщо їду кудись, звичайно, беру людей. Адже в цьому випадку треба пройти 15-16 КПП і кожному пояснити, хто я такий. Вчора, наприклад, був на кордоні з не підконтрольною нам територією. Бачив вдалечині наших ідіотів, які стояли по той бік зі зброєю. Але не було можливості підійти до них, сказати, що ж ви робите! Цілий день зустрічався з добровольчими батальйонами, з підрозділами територіальної оборони. Всі сподіваються на світ, бо все зазнали втрат, і деякі дуже великі.

– Ви якось зізналися, що в Луганській області у вас є друзі, які перейшли на бік ЛНР. Намагалися з ними зв\’язатися переконати їх?

– Зараз дзвонити не буду, так як можуть записати нашу розмову, а потім виставити в інтернет і вішати ярлики.

– Як оцінюєте закон про так званий особливий статус окупованих регіонів Донбасу, що дають цим територіям додаткові права?

– Це рамковий закон, він скоріше, про намір встановити мир. Якщо б цього закону не було, ми зараз не знаходилися в Сєвєродонецьку – тут були російські військові, козаки і так далі. До кожного пункту закону потрібні зміни до чинного законодавства або необхідно прийняти новий закон. Цей парламент навряд чи щось буде приймати, а при новому складі багато що залежатиме від того, хто в нього пройде.

– Іншими словами, закон не діятиме як мінімум два місяці?

– Все залежить, чи будуть дотримуватися мирні Мінські угоди. Поки дотримуються. Але є у нас розрізнені банди, які мали на увазі і нас, і \”ЛНР\”. Їм не писані жодні закони, і не зрозуміло, як на них можна впливати. Як в єврейському анекдоті – у кожного Абрама своя програма.

-Таких угруповань багато?

– Давайте винесемо це за дужки. Не хочу оголошувати дані, які відносяться до державної таємниці.

– Призначення губернатором вплине на ваше рішення балотуватися на виборах до парламенту?

– Які вибори, якщо я з ранку до ночі сиджу за роботою? Треба заново створити держадміністрації, зібрати всі служби в Сєвєродонецьку… До вирішення питання про роззброєння і складання зброї він буде обласним центром.

– Ваш прогноз на найближче майбутнє Луганській області?

– Ми живемо надією, в 99% випадках у мене цікавляться – буде мир чи ні? Решта проблеми пішли на другий план. Люди зрозуміли, що таке жити у військових умовах і в окупації. Подобатися комусь чи ні, світ повинен бути відновлений. Я буду робити для цього все, що можу.

Підписуйтесь на аккаунт ЛІГАБізнесІнформ в Twitter і Facebook: в одній стрічці – все, що варто знати про політику, економіку, бізнес і фінанси.

Дмитрий Орлов
ЛIГАБiзнесIнформ
Информационное агентство
www.liga.net

Источник

peredplata