Кандидат Семенюк через суд вимагає перерахунку бюлетенів на всіх дільницях 203 округу

Кандидат Семенюк через суд вимагає перерахунку бюлетенів на всіх дільницях 203 округу
29 жовтня після оприлюднення окружною виборчою комісією 203 округу попередніх результатів голосування кандидат в народні депутати в цьому окрузі самовисуванець Іван Семенюк подав до суду позов з вимогою перерахунку голосів виборців на всіх дільницях та звинуватив ОВК в бездіяльності. Голова комісії Василь Чиботару всі звинувачення спростовує.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, кандидат-самовисуванець в 203 одномандатному виборчому окрузі Іван Семенюк29 жовтня звернувся до Чернівецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд визнати протиправною бездіяльність окружної виборчої комісії (ОВК) щодо порушень, за його словами, вимог виборчого законодавства. Кандидат просить визнати недостовірними результати позачергових виборів в одномандатному виборчому окрузі та зобов’язати ОВК провести повторний підрахунок голосів в одномандатному виборчому окрузі на всіх дільницях округу.

Позов був поданий після того, як 29 жовтня о 12 годині ОВК оприлюднила попередні результати голосування у виборчому окрузі 203. Згідно цих результатів, кандидат-самовисуванець Іван Семенюк відстає від ймовірного переможця виборчих перегонів – кандидата від Блоку Петра Порошенка Григорія Тіміша на 1156 голосів.

В адміністративному позові Іван Семенюк серед ймовірних порушень зазначає, що окружна виборча комісія не вела протокол безперервного засідання, в зв’язку з чим в ньому не були зафіксовані перелік прийнятих протоколів дільничних виборчих комісій та примітки «Уточнений» щодо тих документів, в яких варто було усунути виправлення, помилки та неточності. Також позивач зауважує, що у зв’язку з відсутністю протоколу засідання, до нього не було внесено рішення ОВК про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці 730260 у селі Припруття Новоселицького району.

Згадується в позові і випадки порушення порядку транспортування виборчих документів, а саме переписування протоколів представниками ДВК в автомобілях біля приміщення ОВК та у самому приміщенні ОВК, маючи при цьому печатки дільничних виборчих комісій, виносити які за межі дільниці заборонено Законом України Про вибори народних депутатів України.

29 жовтня о 16:20 в Чернівецькому окружному адміністративному суді розпочалось попереднє слухання справи, яке через необхідність уточнення позовних вимог, продовжиться 30 жовтня о 12 годині.

В коментарі спостерігачу ОПОРИ голова комісії Василь Чиботару зауважив, що кандидат Іван Семенюк мав спостерігачів на кожній з виборчих дільниць та в більшості дільниць працювали членами комісій його представники, які обов’язково отримували копії протоколів. При цьому жодної заяви чи акту про порушення від них протягом прийому протоколів не надходило. Окрім того, за словами голови ОВК, жодних фактичних доказів до позову Іван Семенюк не додав. Також голова ОВК зазначив, що рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці 730 260 у селі Припруття окружною комісією не приймалось, а ДВК була повернута назад, оскільки замість оригіналів протоколів були привезені робочі чорновики.

Секретар ОВК Марія Липяк запевняє, що вела та продовжує вести протокол безперервного засідання, в якому зазначався порядок отримання окружною комісією протоколів ДВК та факт їх прийняття чи відправлення на уточнення. В ОВК запевняють, що при уточнені протоколів дільничними комісіями, два перших примірників цих протоколів, наданих окружній, в окружній і залишалися.

Як інформує спостерігач ОПОРИ, який перебуває в приміщенні окружної виборчої комісії, протягом попереднього слухання позову комісія не припиняла роботу з перевірки протоколів дільничних виборчих комісії. Наразі представники комісії готуються судового слухання.

Детальніше:

Владислав Баранський, тел.: +380669053642,. v.baransky(at)opora.org.ua
Надія (ВІРНА)Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua

peredplata