Журналісти чернівецької газети «Версії» довели в суді, що таки «Вбивця гуляє на волі…»

Журналісти чернівецької  газети  «Версії» довели в суді, що таки «Вбивця гуляє на волі…»20 листопада 2014 р. Шевченківський районний суд Чернівців під головуванням судді Миколи Данилюка відмовив у задоволенні позову Рустама Агаларова Расім Огли до працівників газети «Версії» журналістки Лідії Кирилюк та власниці і головреда видання Людмили Чередарик.

У позові вимагалося спростувати недостовірні відомості, викладених у статті Кирилюк під назвою «Вбивця гуляє на волі…». Позивач просив спростувати як недостовірну інформацію заголовок статті, слова Лариси Савки матері загиблого Олександра Савки про те, що Рустам Агаларов є вбивцею її сина, а також слова свідка подій Олени Доманіної про те, що Агаларов погрожував їй та вимагав змінити свідчення.

Стаття являла собою відтворення прес-конференції, на якій Лариса Савка і Олександра Доманіна поширили звинувачення Рустама Агаларова у вбивстві. Позивач вважав, що журналісти, поширивши ці звинувачення, порушили принцип презумпції невинуватості, оскільки нема відповідного вироку суду щодо Агаларова.

Інтереси журналістів представляли юрист медіа-профспілки Олександр Тарасов, юристи Інституту розвитку регіональної преси Валентина Софяк та Тетяна Рудницька.

Олександр Тарасов заявив на суді, що «відповідно до ст.42 закону «Про друковані засоби масової інформації» журналіст та ЗМІ не несуть відповідальності за відтворення публічних виступів осіб. Крім того, ст.10 Європейської конвенції захищає не лише суть а й форму журналістських висловлювань, й допускається певний ступінь перебільшення. Європейський суд з прав людини» вважає, що покарання журналістів за відтворення відредагованих чи не відредагованих повідомлень інших осіб, є не сумісним зі свободою слова».

Юрист ІРРП адвокат Валентина Софяк в суді наголосила, що : «Відповідно до практики Європейського суду за ст.10 Європейської конвенції, висвітлення журналістами перебігу кримінального процесу, особисті коментарі та відтворення думки потерпілих, не є порушенням принципу невинуватості. Обов\’язок утримуватись від публічного визнання особи винною у скоєнні кримінального правопорушення, без вироку суду, покладається перш за все на органи державної влади та їх посадових осіб».

Починаючи з червня, чернівецькі журналісти за підтримки юристів НМПУ і ІРРП виграли чотири справи у позивачів, які вимагали від них спростувань або компенсацій.

peredplata