«Libertatea cuvantului» порушила професійні стандарти та норми журналістської етики в публікації щодо нової хвилі мобілізації

«Libertatea cuvantului» порушила професійні стандарти та норми журналістської етики в публікації щодо нової хвилі мобілізаціїЗаява ЧОО НСЖУ «Про порушення професійних стандартів та норм журналістської етики»

За дорученням конференції Чернівецької обласної організації НСЖУ Рада журналістської етики (голова Анатолій Ісак) проаналізувала публікацію в газеті «Libertatea cuvantului» №3 за 22.01.2015 р. щодо нової хвилі мобілізації (шеф-редактор Михайло Гросу, редактор Дмитро Вербицький, автор Ромео Кречун) і дійшла висновку, що редакція порушила професійні стандарти та норми журналістської етики, а це неприпустимо для якісних ЗМІ, особливо у такий складний період, коли Україна змушена захищати свою незалежність та територіальну цілісність, протистояти військовій агресії Росії, найманцям та сепаратистам.

Суть: взявши за основу інформаційний привід – прес-конференцію обласного військового комісара В.Чурая та заступника прокурора області О.Іванюка щодо мобілізації та відповідальності за ухилення від мобілізації, – редакція як противагу використала фрагмент виголошеної ще влітку проповіді єпископа Лонгіна (М.Жара), настоятеля Банченського монастиря «Не віддаємо дітей на смерть».

Надрукувавши таку підбірку матеріалів, редакція порушила професійні стандарти об’єктивності, неупередженості, оперативності, повноти, збалансованості подачі інформації. Кодекс етики українського журналіста наголошує на неприпустимості розповсюдження інформації, що містить упередженість (п.9); вимагає збалансованості (п.10) та повноти (п.6) інформації; зазначає, що служіння інтересам влади чи засновників, а не суспільства, є порушенням етики журналіста (пп.1,2).

Висновки Ради журналістської етики обговорено і затверджено на засіданні правління Чернівецької обласної організації НСЖУ 3 березня 2015 р.

Правління ЧОО НСЖУ розцінює публікацію в газеті «Libertatea cuvantului» №3 за 22.01.2015 р. як таку, що не відповідає журналістським стандартам, має тенденційний і навіть деструктивний характер, може позначитись на обороноздатності держави, порушує засади національної безпеки.

Правління ЧОО НСЖУ, твердо і послідовно сповідуючи засади свободи слова і жодним чином не втручаючись в редакційну політику, звертає увагу на відповідальність керівників та працівників ЗМІ, тим більше у ситуації, в якій нині доводиться працювати: йдеться передусім про національні інтереси та безпеку держави, необхідність протидіяти інформаційній війні, яку наполегливо і підступно веде ворог, йдеться, зрештою, про роль і місію преси в суспільстві, про патріотизм та громадянську позицію ЗМІ.

Джерело: http://reporter.cv.ua/?p=4351

peredplata