Губернатор Чернівецької області закликає краян масово не скуповувати продукти

Губернатор Чернівецької області закликає краян масово не скуповувати продуктиШановні краяни! Днями у мережах роздрібної торгівлі та на ринках області відбулося раптове зростання вартості продовольчих товарів, які користуються у населення особливим попитом.
Зокрема, підскочили ціни на соняшникову олію, цукор, борошно, макаронні вироби та крупи, деякі овочі. Втім, причиною стрімкого зростання вартості є не дефіцит чи нестача цих продуктів, а суттєве підвищення попиту, спричинене поширенням панічних настроїв серед жителів краю.

Коливання курсу гривні до долара США та побоювання населення щодо подальшого росту цін спровокували ажіо-тажний попит на окремі продукти харчування, який випереджає планові поставки товарів, чим провокує виникнення штучного дефіциту. Прикро, що панічним настроям найбільше піддалися люди з найменшими доходами, котрі сьогодні витрачають останні гроші на харчі, які найближчим часом їм навіть не знадобляться.

Сукупність цих факторів сприяла проявам спекуляції з боку окремих недобросовісних учасників торговельного процесу. До прикладу, на ринках області ціни на ідентичні продовольчі товари були встановлені на порядок вищі, ніж у магазинах. Така ситуація стала наслідком того, що деякі недобросовісні фізичні особи-підприємці скупили продовольчі товари в торгових мережах, а нині реалізують їх на ринках за вищими цінами, брутально наживаючись на пересічних громадянах.

Доводжу до відома буковинців, що на продовольчих складах області є достатня кількість продуктів харчування, здатна повною мірою задовольнити потреби споживачів регіону. Зокрема, забезпеченість цукром, борошном та гречкою становить 100%; запаси соняшникової олії у 7,5 разів перевищують середньомісячний обсяг споживання, запаси овочів та фруктів, які зберігаються у сховищах краю – у 2,5, й більше разів.

Агроформування області виробляють у достатній кількості продукцію тваринництва, що дає змогу забезпечити населення яловичиною, свининою, м’ясом птиці, молоком та яйцями більш ніж на 100%. Ці цифри лише підтверджують тезу про те, що будь-які запити внутрішнього ринку продовольчих товарів буде легко задоволено, а про жодну фізичну нестачу продуктів не може бути й мови.

Задля стабілізації цінової ситуації в обласному центрі найближчим часом буде відновлено проведення щотижневих продуктових ярмарків, на яких чернівчани зможуть купувати сільськогосподарську продукцію безпосередньо у виробників, оминаючи одну-дві ланки недобросовісних посередників.
Хочу, щоб ви знали: з метою недопущення необґрунтованого росту цін на основні продукти харчування обласною державною адміністрацією вживатимуться вичерпні заходи відповідно до повноважень у сфері регулювання цін на продукти харчування, зокрема, шляхом встановлення граничних торговельних надбавок на 14 груп продтоварів.

Втім, усі ці заходи дадуть належний ефект лише за умови, що Ви, шановні буковинці, станете у цей непростий час пліч-о-пліч з владою, простягнете один одному руку допомоги, повірите у силу та міць нашої Батьківщини.

Вірю – разом ми подолаємо будь-які труднощі, переживемо будь-які негаразди, пройдемо найважчі випробування, адже з нами Бог та Україна!
Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук

peredplata