СБУ присікла утворення т.з. «Народної Ради Бессарабії»

СБУ присікла утворення т.з. «Народної Ради Бессарабії»  Служба безпеки України викрила та заблокувала масштабну сепаратистську діяльність в Одеській області. Тут затримали групу осіб, які мали намір створити «Народну Раду Бессарабії».

Про це на брифінгу повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

«В результаті спецоперації в Одесі, вдалося викрити та локалізувати групу осіб, яка мала чітку організаційну структуру та координувалася з території Російської Федерації. Кінцевою метою злочинної групи було незаконне й антиконституційне проголошення штучного утворення – так званої «Бессарабії», – сказав Лубківський.
За його словами, 29 квітня до багатоетапної спецоперації було задіяно 226 співробітників Служби, у тому числі 120 співробітників «Альфи». «Затримано майже 20 осіб, проведено 17 обшуків. Співробітники СБУ виявили електронне листування групи з координаторами в РФ і АР Крим, агітаційні матеріали, комп\’ютерну техніку, банківські картки для фінансування незаконних сепаратистських акцій, значну кількість готівки», – зазначив радник голови СБУ. Водночас силовики вилучили автомати АК-74, гранати РГД-5 та Ф-1, страйкбольні автомати АКМ і АКСУ, патрони, холодну зброю, електрошок ери, форму і амуніцію російського виробництва.
Він додав, що один із керівників групи визнав, що на початку квітня виїжджав до Москви, де був завербований представниками спецслужби РФ. «Окрім цього, виявлено друкарні, де незаконно виготовлялися сепаратистські агітки та вилучено комп\’ютерну та оргтехніку, на яких виготовлялися ці матеріали», – розповів Лубківський.
Він уточнив, що серед затриманих є 12 активістів «Куликового поля». «Наразі спецоперація триває і впродовж наступних декількох годин кількість затриманих може збільшитися. Співробітники СБУ продовжують документувати протиправну діяльність затриманих, вживається комплекс запобіжних заходів для недопущення дестабілізації ситуації в Одеській області», – підсумував Лубківський.
Про те, як створювалася і діяла «Народна Рада Бессарабії», мені вже доводилося писати. Після провалу в Одесі «русской весны» прокремлівські сили не полишають надії розкачати ситуацію на півдні України. Для атаки вибрано найбільш уразливий і забутий владою регіон Одещини — Бессарабію. Перша спроба провести установчу конференцію і створити «Народну Раду Бессарабії», яка мала відбутися 3 квітня у Тарутинському районі, була заблокована місцевими жителями та правоохоронцями.
Однак вже 6 квітня сто любителів Росії, зібравшись в Одесі, таки провели цю конференцію. Лідер «Народної Ради Бессарабії» Дмитро Затуливєтер (він підкреслює, що має російське прізвище і змінювати його не гоже) з трибуни конференції заявив: «Свою місію ми бачимо в тім, щоб Бессарабія отримала статус національно-культурної автономії». У програмі «ради» записано: «вразі вступу України в НАТО ми залишаємо за собою право на самовизначення Бессарабії». А про її спрямованість свідчить вже те, що сайт «НРБ» зареєстровано у Москві.
Лише після цього некваплива СБУ розпочала пошуки організаторів цього сепаратиського шабашу. Шукала аж до 16 квітня. Тоді й були затримані міліцією 30 учасників «Народної Ради Бессарабії» на чолі з Вірою Шевченко. Водночас активісти Євромайдану заблокували і зірвали мітинг сепаратистів у Старобазарному сквері.
Але затримані невдовзі вийшли на волю і знову взялися за своє Вони готувалися реалізувати протиправний сценарій, що об`єднував кілька антиукраїнських проектів – створення фейкової «Одеської Народної Республіки», розкрутка неіснуючих так званих «Народної Ради Бессарабії», «Порто-Франко» тощо. СБУ була змушена знову втрутитися і запобігти реалізації цього злочинного задуму.
Тож напередодні травневих свят в Одесі було проведено спецоперацію із фронтальної зачистки міста від сепаратистів. Слід сподіватися, що виявлена і затримана тепер група осіб буде локалізована надовго. Адже багатьом з них будуть оголошені підозри у рамках кримінального провадження за ст. 110 КК (замах на територіальну цілісність і недоторканість країни).
Сергій Горицвіт

peredplata