У Чернівцях пам’ять про полеглих афганців поросла бур’янами

Кілька чернівчан, котрі завітали до редакції, навперейми та дуже схвильовано розповідали про нинішній жахливий стан довкола пам’ятника воїнам-афганцям, розташованого у Чернівцях на проспекті Незалежності. Серед них була і жінка, котра втратила у тій війні свого чоловіка. Вона мовчки слухала…

— Складається враження, що останнім часом ні міські чиновники, ні тутешні мешканці тут не ходять та нічого не бачать, — каже Олександра Захарівна Мірошник. — Бо ще ніколи такого безладу тут не було. Замість клумб з квітами – бур’яни в людський зріст та зів’ялі вицвілі корзинки, які хтось колись приніс на знак пошани до пам’яті полеглих. Десь зо два місяці тому ми з подругою виривали бур’яни, але вони знову виросли. І нікому до цього немає діла. Невже ми так збайдужіли до світлої пам’яті загиблих в цій війні?

— Якщо вже настільки коротка та забур’янена пам’ять у тих, за ким ця споруда закріплена у престижному районі Чернівців, то як бути з іншими пам’ятниками, пам’ятними знаками, меморіальними дошками, встановленими на околицях міста? — обурюється Орися Іванівна Данчул.
Я щиро здивувалася такому повідомленню, оскільки часто буваю на проспекті. Знаю, що тут, на невеличкому майданчику біля пам’ятника, полюбляють відпочивати молоденькі матусі з дітками. Деякі навіть приходять надовго, беручи малятам їжу. А ще поблизу, особливо вечорами, на лавицях постійно відпочивають літні чернівчани. І нічого подібного я ніколи тут не спостерігала.

У Чернівцях пам’ять про полеглих афганців поросла бур’янами

У Чернівцях пам’ять про полеглих афганців поросла бур’янами

…З’ясувалося, що наші читачі таки праві. І бур’яни біля пам’ятника афганцям ростуть дуже швидко — картина, яку довелося побачити вранці цього вівторка, виявилася значно гіршою, ніж уявлялось. Там, де зазвичай цвіло багато різних квітів, сумно та самотньо дивиться на світ кущ троянди коралового кольору – висаджений, зрозуміло, не зараз. На одній із забур’янених клумб, ніби насміхаючись над її господарями, серед пирію та осоту якимсь дивним чином виріс… кріп.

У Чернівцях пам’ять про полеглих афганців поросла бур’янами

У міській раді дізналася, що пам’ятник воїнам-афганцям наразі перебуває на балансі управління культури. За словами начальника відділу бухгалтерського обліку та звітності, свого часу рішенням виконкому міської ради департамент містобудівного комплексу та земельних відносин передав його «культурному» управлінню «без погодження і попередження, що передається». А в структурі управління культури, з’ясовується, «немає ні можливості, ані людей, які б опікувалися пам’ятником, бо розміщений він не на Центральній площі». У них на балансі перебувають ще пам’ятники Тарасові Шевченку та Міхаю Емінеску, котрі тутешні працівники мають можливість «бачити поблизу робочого місця»… Ще я дізналася, що прибирання території та її благоустрій має здійснювати трест Зеленого господарства.

Інженер тресту з благоустрою Алла Хомутовська підтверджує, що саме її підлеглі прибирають біля пам’ятника, про який йдеться. Останнім часом там прибирали до 9-го травня. Однак з огляду на теперішній стан території, в це повірити важко. Як і у те, що працівники тресту вкрай перевантажені роботою, тому їм дуже тяжко. А кому зараз легко? Попри все, якою би масштабною не була закріплена за трестівцями у місті площа, територію, на якій розміщено пам’ятники, варт бачити найперше і доглядати таки ретельніше. Бо це — обличчя міста. І наше також…
Наталія БРЯНСЬКА

Довідково. Пам\’ятник воїнам-афганцям у місті Чернівці встановлено на пр. Незалежності в травні 1999 року. На ньому вирізьблено 56 імен буковинців, які загинули у війні в Афганістані (1979–1989), майже всі посмертно нагороджені орденами Червоної Зірки. Їх увіковічив також у книзі «І чорніли тюльпани…» учасник бойових дій В\’ячеслав Шинкарь, удостоєний медалі «На славу Чернівців».

peredplata