Журналісти світу створили свій Інтерпол?

Минулого тижня у прекрасному польському містечку Казимеж-Дольни відбувся ІІІ польсько-український форум журналістів.
Медійники обговорили проблеми, які виникли у світі у зв’язку з агресією Росії проти всього цивілізованого світу. Росія веде війну проти всіх і всіма засобами. Потужні атаки Путін і його оточення роблять на інформаційному просторі. Інформвійна ведеться гидкими засобами. На це витрачаються шалені кошти.

Журналісти світу створили свій Інтерпол?

Тому світові потрібно об’єднатися у боротьбі з інформаційним ворогом Росією.
Редактор газети «Час» Петро Кобевко запропонував створити потужний інформаційний щит Європи. Це має бути об’єднання журналістів країн, які розташовані між Балтійським та Чорним морями: Польща, Естонія, Латвія, Литва, Білорусь, Молдова, Словаччина, Чехія, Угорщина, Україна, Румунія, Болгарія.

Окремі учасники додавали у цей щит ще й Грузію, Вірменію та Азербайджан.
Логіка у цьому є. За прикладом журналістів розпочнуться об’єднавчі процеси у політичних, економічних, культурних і оборонних сферах.
Журналісти форуму розпочали діяльну роботу щодо втілення такої пропозиції.

Журналісти світу створили свій Інтерпол?

Журналісти світу створили свій Інтерпол?

Під час розгляду питання про захист журналістів та їхньої професійної діяльності в Україні з’ясувалося, що проблеми, які є у нас, мають й інші журналісти в Європі та Америці. Держави, з одного боку, неспроможні захистити нас, з іншого – не дуже цим переймаються. Тому й маємо багато смертей працівників медіа, побиттів, залякувань, судових справ проти ЗМІ та журналістів.

Поведінка держав усіх країн щодо цієї проблеми ідентична.
Ми ж маємо приклади розстрілу журналістів у Парижі, залякування у Данії та Швеції, смертей у ісламських країнах.

Аби захистити краще журналістів світу, швидше розслідувати та карати за злочини проти них, Петро Кобевко висунув цікаву ідею – створити журналістський Інтерпол. Ця ідея на межі з провокацією була сприйнята всіма учасниками форуму, що засвідчили оплески присутніх. Панові Петрові навіть запропонували очолити таку мегаструктуру, як журналістський Інтерпол.

Журналісти світу створили свій Інтерпол?

Він відмовився від пропозиції. Форум прийняв кілька важливих рішень і два звернення.

А саме: журналісти звернулися до уряду Польщі з проханням спростити процедуру видачі шенгенських віз українським колегам. Аби вони не витрачали час, ресурси, нерви і гроші на візи до країн Європи.

За пропозицією голови медіапрофспілки Юрія Луканова форум прийняв звернення звільнити з полону нашу колегу Марію Ворфоломєєву. Її захопили у полон бойовики ЛНР у Луганську 9 січня цього року.

На завершення роботи журналісти домовилися продовжити і розширити свою працю у майбутньому році.

peredplata