Вибори в Чернівецькій області: підкуп, фальсифікації та плутанина з бюлетенями

Чернівецьке представництво Громадянської мережі «ОПОРА» розповіло про кампанію спостереження і найтиповіші порушення, зафіксовані під час виборів та дня голосування 25 жовтня. Зокрема, найпоширенішим порушенням виявилось фотографування бюлетенів з метою отримання неправомірної вигоди за «потрібне» голосування. Спостерігачі заактували 20 порушників і передали їх правоохоронним органам.
Якщо говорити про хід кампанії в Чернівецькій області з самого початку, то варто констатувати складнощі в роботі комісій, які полягали в проблемах з формування складу комісій (тільки 5-6 партій забезпечили покриття комісій різних рівнів), незнанні нового закону «Про місцеві вибори» (неправильна реєстрація кандидатів, яка призводила до скасування реєстрації), порушенні під час дня голосування (видача бюлетенів без документів, що посвідчують особу, агітація в приміщенні дільниці, утримання спостерігача, незаконна процедура підрахунку голосів). Окрім того, на дільниці в Чернівцях зафіксовано зникнення 50 бюлетенів і 10 бюлетенів – на спецдільниці.
Також значні проблеми виникли під час друкування та розподілу бюлетенів по дільницям в Чернівцях та області. Зокрема, виявлені помилки в бюлетенях (неправильні ПІБ кандидатів, назви партій, помилка в округах тощо), які призвели до затримки голосування або ж до того, що на дільниці виборці голосували за кандидатів з інших округів і їхні голоси були недійсним. Таким чином, частина виборців (ОПОРІ відомо як мінімум про 100-150 таких) проголосували в Чернівцях за партію і закріпленого кандидата не свого округу. Члени комісії переписували протоколи поза межами дільниці, що не передбачено законом, привозили протокол в файлах, без печаток тощо.
https://youtube.com/watch?v=6tjAGe3hsJU
Окрім технічних проблем спостерігачами фіксувались як протягом кампанії, так і в День тиші та в день виборів масові порушення обмежень у веденні агітації. Так, і 24, і 25 жовтня агітаційні матеріали можна було знайти на білбордах (Сокиряни), стовпах, вітринах, приміщеннях комунальної власності, громадського транспорту тощо. В День тиші кандидатом від партії «Рідне місто» Володимиром Бешлеєм було влаштоване свято, що заборонено законом. Коли спостерігачі прибули на місце події, їх оточили кандидати від цієї політичної сили, інші люди і почали ображати, кричати «Ганьба». Спостерігачі викликали правоохоронців.
Більшість керівників органів виконавчої та місцевого самоврядування Чернівецької області брали участь у виборах в якості кандидатів. В той самий час тільки частина взяла відпустки на цей період. У зв’язку з тим, що законом дозволено не брати відпустки, ба навіть агітувати у робочий час, важко було зафіксувати порушення з боку кандидатів у використанні адміністративного ресурсу. Однак до ОПОРИ надходили непоодинокі сигнали з Сокирянщини. Також було зафіксовано використання адмінресурсу (згін студентів на агітаційний захід) в Чернівецькому національному університеті.
Що стосується порушень таємниці голосування та впливу на волевиявлення незаконним шляхом, то спостерігачами ОПОРИ, як вже повідомлялось, в Чернівцях зафіксовано 20 випадків фотографування бюлетеня з метою згодом отримання грошової вигоди за голосування за потрібного кандидата. Студенти, щодо яких спостерігачі складали акт і викликали міліцію, повідомили, що за голос за кандидата від партії «Рідне місто» Ростислава Білика їм пропонували 300-450 грн. Сфотографовані бюлетені студенти мали відправити Вайбером або ж показати фото сотнику в студентському гуртожитку. Тоді вони могли отримати бюлетені. На жаль, не всіх порушників вдалось затримати, адже спостерігачі та довірені особи вказаного кандидата та невідомі люди перешкоджали актуванню порушення, захищаючи виборців, кажучи їм видалити повідомлення. Відомо, що фотографування бюлетенів відбувалось і на інших дільницях, однак не так масово, як в студентських в Чернівцях. А на інших дільницях виявлені бюлетені з характерними позначками так само за кандидата від партії «Рідне місто».
Варто наголосити на пасивності більшості суб’єктів виборчого процесу, а саме кандидатів та партій. Вони, навіть повідомляючи ОПОРІ про порушення, відмовлялись самостійно добиватись усунення порушень зі сторони конкурентів, викликати правоохоронців, писати скарги тощо. Мотивація таких відмов – небажання створення негативного іміджу.
Загалом вибори в Чернівецькій області, а особливо в Чернівцях, пройшли з використанням фальсифікацій, легалізованого адміністративного впливу, масовим порушенням правил ведення агітації, помилками в роботі комісій, особливо дільничних, плутаниною з бюлетенями, які нівелювали волевиявлення виборців та з іншими порушеннями, інформацію про які можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata