В Чернівецькій області кандидат добився через суд перерахунку на двох дільницях

В Чернівецькій області кандидат добився через суд перерахунку на двох дільницяхЧернівецький окружний адміністративний суд 1 листопада 2015 року задовольнив позов одного з кандидатів на посаду Сокирянського міського голови, кандидата до Сокирянської райради та Чернівецької обласної ради від Аграрної партії України Василя Козака щодо перерахунку голосів на двох дільницях в місті Сокиряни.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, з 31 жовтня по 1 листопада у Чернівецькому окружному адміністративному суді слухалась справа за позовом кандидата до райради, обласної ради та на посаду мера Сокирян, голови Сокирянської районної ради Василя Козака до Сокирянської міської виборчої комісії. В позовній заяві Василь Козак вимагав, в тому числі, зобов\’язати Сокирянську міську виборчу комісію та Сокирянську районну виборчу комісію здійснити повний перерахунок бюлетенів по виборчих дільницях м. Сокиряни та с. Коболчин з виборів депутатів Сокирянської районної ради, Сокирянського міського голови, депутатів Сокирянської міської ради, що відбулись 25 жовтня 2015 року. Згодом позовні вимоги змінили до перерахунку голосів на двох дільницях №730308 та №730309 в Сокирянах.
Документи https://drive.google.com/folder/d/0B_P6AaguY-ygNzBldWJPUlRIQ2M/edit
Кандидат апелює до того, що було заактовано втручання в роботу дільничної виборчої комісії, винесення 150 бюлетенів, невідповідність копій протоколів щодо підрахунку голосів.
28 жовтня Василь Козак звертався з аналогічними скаргами до Сокирянської міської виборчої комісії. Комісія вирішила «вивчити факти та здійснити перерахунок голосів». Однак рішення комісії не було виконано. Заступник голови Сокирянської міської виборчої комісії Анатолій Цвентарний заявив, що Василь Козак не додав до скарги належних фактів, що доводять порушення, а також що рішення про перерахунок приймалося під тиском представників Аграрної партії, від якої балотувався вказаний кандидат, що вони погрожували членам комісії в\’язницею.
31 жовтня Сокирянській міській комісії було надано , за словами заявника, «докази порушень». На засіданні прийнято рішення відмовити в задоволенні скарги під приводом того, що вона не порушує прав кандидата Василя Козака. Заразом комісія скасувала своє попереднє рішення про перерахунок голосів.
Сокирянська районна виборча комісія, в свою чергу, підтвердила потребу перерахунку голосів на дільницях міста Сокиряни та села Коболчин.
Розглянувши позов, Чернівецький окружний адміністративний суд вирішив задовольнити вимоги позивача у повному обсязі та, в тому числі, зобов’язати Сокирянську міську виборчу комісію здійснити перерахунок голосів на двох дільницях. Окремо було прийнято ухвалу, спрямовану до Центральної виборчої комісії, УМВС у Чернівецькій області та прокуратури Чернівецької області, для вжиття заходів реагування на порушення.
Сокирянська міська виборча комісія готує апеляцію на це рішення суду.
ОПОРА продовжує відстежувати ситуацію на Сокирянщині.

Інформацію про порушення, зафіксовані спостерігачами, можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/
За коментарями звертайтесь:
Координатор виборчих програм Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА Тарас Прокоп, тел. +380954900504, prokoptar@gmail.com
Надія Вірна, тел. +380502104847, virna@opora.org.ua
Віталій Гайсенюк, тел. +380992554958

peredplata