Як вибирали місцеву владу в Шипинцях, або Шипинське болото

Важко повірити, що після Майдану і Революції гідності таке може відбуватися в нашому краї. Місцеві вибори 2015 року показали, що ніякі закони у нас ще не діють (Закон Тайга – ведмідь прокурор). Було порушено все, що можна було порушити. Зокрема, для голосування за місцем перебування було відправлено тільки по 2 члени ДВК на кожен маршрут (в Шипинцях їх було 2), чим було порушено статтю 78.9 закону «Про місцеві вибори». Ці члени комісії багатьом виборцям похилого віку могли показувати пальцями, за якого кандидата ставити відмітку.

Як вибирали місцеву владу в Шипинцях, або Шипинське болото

фото з сайту \”Буковинської правди\”

Далі ще цікавіше: в окрузі № 13 (в Шипинцях їх 14) виборці в бюлетенях не знайшли імен своїх кандидатів. Бюлетні видавалися з інших округів. Таких випадків зафіксовано більше 10. Таким чином у людей і кандидатів в депутати було відібране конституційне право обирати і бути обраним.
При підрахунку голосів виборців бюлетені с переносних урн було змішано з бюлетенями стаціонарних урн, що унеможливило підрахунок бюлетенів, які були вкинуті за місцем перебування.

Не кращі справи й на дільницях. Виборцям також видавалися бюлетні з номерами не їхніх округів. При зверненні виборців до комісії бюлетені їм міняли з обуренням. Жодних актів про невизнання таких бюлетенів не складалося (бюлетень є документом строгої звітності). Як на базарі – взяли й обміняли.
А спроби призупинити такі порушення голова ДВК назвала втручанням у виборчий процес.

Після таких виборів важко сказати, що у нашім селі є народна влада, якій можна довіряти.

Іван Лучик
P.S. Всі ці маніпуляції робились тільки для того, щоб не допустити приходу до Шипинської сільської ради депутатів, не вигідних сільському голові.

peredplata