КАСПРУК І НЕ ЙОГО КОМАНДА. Якщо Каспрук не замінить команду, то команда замінить Каспрука

До такого висновку можна дійти, проаналізувавши хід виборчої кампанії у Чернівцях. Вона відрізнялася від інших тим, що чернівчанам не було презентовано жодних реальних ініціатив. Особливо з боку чинного мера. Ніби йому посада і кампанія стали тягарем. Так здавалося збоку.

КАСПРУК І НЕ ЙОГО КОМАНДА. Якщо Каспрук не замінить команду, то команда замінить Каспрука

Михайлішин, Пуршага, Якимчук і Сеничак з мізків вилазили, аби донести до виборців свої плани та ідеї щодо поліпшення життя людей уже завтра. А Каспрук у цей час відкривав маршрути, латав дороги, ходив до дитсадків… і не сходив з екранів телебачення. На день по 10-15 сюжетів про діяльність Каспрука у Чернівцях показували ТРК «Чернівці», ТВА, 5 канал, ДТРК «Буковина», «Чернівецький промінь». Якби не обличчя Олексія Павловича, яке гляділо на нас з екранів, то могли би люди думати, що знову «воскрес» Федорук і знову його обирають мером. Технологія виборів, яку придумав для себе Микола Трохимович у 90-ті роки минулого століття, у Чернівцях жодного разу не підводила його і не підводить його наступника. Навіщо людей годувати «завтра», коли їм можна показати, що було вчора. Чернівчани найбільше люблять учорашніх.
Так закінчився перший тур виборів.

Дебати для покійників?

На другий тур взагалі змовкли всі: у штабі Михайлішина, напевне, перелякалися не на жарт. Адже за цей час встигли засудити до 3 років тюрми 3-х студентів, які з викладачем і «рідномістянином» Ростиславом Біликом взяли участь у купівлі голосів своїх колег з юридичного та економічного факультетів ЧНУ.

Сам викладач «став на лижі» і кудись утік. Міліція його шукає. Тож Михайлішину і Продану вже не до виборів було. А Каспруку і Федоруку якраз цього й треба. Вони відмовилися від будь-якого спілкування з конкурентами. Про дебати навіть і не йшлося. Уже хотіли просити Москаля, аби він згадав молодість і під вікнами мерії гукнув: «Поц! Виходи на дебати!» Як колись гукав. Тоді Михайлішину, а тепер треба уже і Каспруку кричати: «Поци! Виходіть на дебати!»

У Чернівцях на дебати не ходять. Бо дуже себе розумними вважають. Нехтують європейськими правилами, етикою та політичною культурою. Прикривають ці свої хиби «фіговими словами» (тобто листками), ніби незайману цноту. Насправді клейма на таких кандидатах ставити ніде. Але їм байдуже. А виборці втратили чимало. Тож три тижні між турами пройшли тихо-тихо. І у місті стало ніби на цвинтарі. Якби авто з портретами Януковича, Продана, Білика та Михайлішина не проїхало вулицями, то не відали б ми, що будуть ще одні вибори.

Війна містечкового значення

Як вони до людей, так і люди до них. На другий тур прийшло голосувати менше 30 відсотків чернівчан. Більше 70 відсотків виборців не зацікавлені ні в одному, ні в іншому. Це не їхні голови.

Незважаючи на людей, Закон дозволяє бути обраним тому, хто набрав більшість від меншості.
Отож Олексій Каспрук набрав 33223 голоси і став головою.

За Михайлішина проголосувало майже вдвічі менше – 18313. І він не став головою.

Здавалося б, команда Каспрука питиме шампанське і святкуватиме перемогу. Але не все так просто у чернівецькому Парижі. Перед цим до міської ради люди обирали депутатів. І тоді першість віддали Михайлішину та його «Рідному місту». Друге місце посів БПП «Солідарність». І третіми були батьківщинівці. Жодна ця політична сила не палає повагою та необхідністю підтримувати знову обраного мера. Більше того, всі вони мали свої розрахунки на свого голову. І висували своїх кандидатів. Тож у міськраді вони легко об’єднаються у боротьбі проти Каспрука. Тоді нічого доброго нас не чекає.

Передбачаючи подібний альянс, Каспрук жорстко оцінював ситуацію під час виборчих перегонів. Він дав зрозуміти новим депутатам – на компроміси з ними не йтиме, їхнього секретаря не пропонуватиме, владу з ними не ділитиме. Колишній однопартієць Каспрука нардеп Максим Бурбак взагалі вдався до погроз: мовляв, якщо міська рада не буде слухняною, то він доб’ється її розпуску у ВР України.

Нічого доброго Чернівцям і людям така ситуація не пророкує. Будуть війни містечкового значення. І переможця у цій війні не буде.
Насамкінець Олексій Каспрук змушений буде визначитися, з ким він працюватиме, на кого опиратиметься. Бо досі у його команді на якийсь час політичний притулок собі облюбували вчорашні регіонали.

Під час виборів команда Каспрука показала себе з найгіршого боку. Вона сиділа і чекала, хто виграє. Аби вчасно перейти на той чи інший бік. Їй байдуже, хто стане мером. Напевне, ці люди сподівалися, що будь-кому таки знадобляться. Одна Ірина Карімова проявляла якусь ініціативу (щоправда, не завжди вмілу і вдалу). Вона щиро допомагала Каспруку. І то тільки з огляду на те, що в іншу команду її б не взяли ні за які заслуги.

Якщо Каспрук не усвідомить, що він не має професійної та відданої команди, то довго на посаді не втримається. Депутатський корпус з ним буде чинити так, як з Федоруком. А команда за першої слабинки, яку помітить у Олексія Павловича, без найменших докорів сумління здасть його з потрохами Михайлішину – Продану та їхньому «Рідному місту». Нині у міськраді опертя Каспрук не має від жодної партії, представленої своїми депутатами.

Гра у шахи по-чернівецьки

Нібито повинен би його підтримати БПП «Солідарність». То ні, ще на початку виборчої кампанії ця партія відмовила Каспруку і висунула проти нього свою кандидатуру – Наталію Якимчук.

Аналіз підказує, що Каспруку навіть готували пастку в цій партії. Вони могли б його висунути і перед голосуванням зняти з виборів. Закон дозволяє це зробити. Таким чином «Солідарність» виконала б якусь домовленість із тими, хто до них був у міськраді. Але Федорук і Бурбак вчасно розгадали багатоходівку шахових королів містечкової політики. І Каспрук пішов на вибори самовисуванцем. Це був єдиний правильний хід команди.

Хто кого

Зараз голова мусить подати на голосування депутатам кандидатуру секретаря. Кого він обере першою жертовною фігурою?!
Василя Максимюка?… Навряд чи. Бо Федорук нікому не простив і не простить голосування 2011 року за свою відставку. Василь Максимюк тоді голосував проти Федорука. Зараз йому не допоможе ні те, що пройшов він АТО, був поранений. У політиці нема сентиментів. Тим паче, у стосунках з Миколою Трохимовичем.

Віталія Михайлішина?.. Та за жодних умов. Ще під час виборчої кампанії Каспрук про нього говорив як про людину, з якою він працювати не буде за жодних умов.

Олександра Пуршагу?.. Навряд чи цю кандидатуру підтримають депутати. І чи він сам захоче поміняти посаду керівника управління ОДА на секретаря Чернівецької міської ради?…

Наталію Якимчук?.. Вона не покине Київ, викладацьку кафедру заради незначної другорядної посади у Чернівцях.
Андрія Брязкала?.. Можлива кандидатура від «Самопомочі». Її би підтримали «Рідне місто», БПП «Солідарність» і та ж таки «Самопоміч». Але Каспрук цього депутата не буде пропонувати на секретаря.

І тут знову на політичну арену Чернівців вийде Іван Мунтян та ВО «Батьківщина». Він може запропонувати когось зі своїх, колишніх голів районних рад у Чернівцях: Бурегу з Садгори чи Бабуха зі спочившої у Бозі Першотравневої райради. Котрась із цих кандидатур стане компромісною. Тим паче, що вони жодного разу не робили шкоди Федорукові. А сам Бурега вважався протеже багаторічного міського голови.
Для Каспрука у цих умовах найголовніше якнайшвидше змінити команду. Проґавить час – повторить долю Федорука. Або він змінить команду, або команда поміняє голову.
Іншого не дано.

(Далі буде)

Петро Кобевко

Р.S. Новообраний депутат Ростислав Білик, на якого заведено кримінал за підкуп виборців у студмістечку ЧНУ, «став на лижі» (втік за кордон). Тож є велика ймовірність перевиборів на окрузі, де виграв Білик. З огляду на те, що партія УКРОП до 5 відсотків не дібрала тільки дві сотих голосів, під час перевиборів на цьому окрузі може пройти бар’єр і увійти до міськради. Тоді повністю зміниться конфігурація Чернівецької міської ради. І позиції Каспрука зміцняться.

P.P.S. Найкращим результатом і уроком виборів у Чернівцях стало те, що столиця Буковини відмовилася від Фірташа. Не зумів і не зміг олігарх тут укорінитися. Місто наше урядове, прем’єрське, європейське і найкраще у світі.

peredplata