Хто врятує Храм Пречистого Серця Ісуса?

Те, що Храм Пречистого Серця Ісуса в Чернівцях перебуває у вкрай занедбаному стані, відомо усім буковинцям. От тільки чому це питання упродовж тривалого часу висить у повітрі й кинута напризволяще історична будівля щоднини продовжує розвалюватись, не відає ніхто.

Хто врятує Храм Пречистого Серця Ісуса?

П’ять років тому костел переданий у власність римо-католицькій громаді Чернівців, а міський архів перенесений до іншої будівлі. Проте жодних помітних зрушень у напрямку його відновлення відтоді не відбулося — храм як був, так і залишається у напівзруйнованому стані. Як нам вдалося з’ясувати, причина, знову ж таки, криється у браку коштів на реставрацію.

Із запитанням, чи допомагає бодай хтось із представників влади відродженню храму, ми звернулись до очільника місцевої парафії отця Станіслава. Духівник відповів на нього ствердно. Посміхаючись, додав: “Добрим словом”. І, окрім «доброго слова», впродовж п’яти років – жодного реального діла, жодної матеріальної підтримки. А з недавніх пір відсутність фінансів ще й виправдовується вагомим аргументом: не можемо, мовляв, виділити коштів, бо йде війна.

Проте громада не здається. Представниця Парафіяльної ради Інна Келлер розповідає:
– Ми дуже сподіваємося на спонсорів з-за кордону. Проте значна кількість фондів, до яких ми зверталися, не надає допомоги релігійним організаціям. Наразі ведуться перемовини з Польщею — у підвалах храму ще з часів Першої світової є поховання кількох десятків польських солдатів. Йдеться про те, щоб перепоховати їх на території костелу й на тому місці спорудити меморіал.
Костел представляє великий інтерес не лише як храм, а і як історична та архітектурна пам\’ятка. Це єдиний на Буковині зразок неоготики, побудований ще наприкінці ХІХ століття за проектом Чернівецького архітектора професора Ляйцнера. Отець Станіслав ділиться своїм баченням майбутнього костелу.
– Після відновлення будівля буде функціонувати в першу чергу як храм: тут проводитимуться богослужіння та різні релігійні свята. Приміщення костелу доволі просторе, тому можна було б тут проводити різноманітні виставки та мистецькі заходи, наприклад, концерти та театральні вистави. Звісно, вони мають відповідати морально-етичним нормам і не оскверняти храму. Також костел буде відкритий для туристів.

Щотижня сюди з\’їжджаються небайдужі з усієї Буковини, щоб долучитися до відновлення святині та повернути храму його первісний вигляд. Серед них і католики, і православні, і навіть люди, далекі від релігії, які вболівають за долю цієї величної споруди в історичній частині нашого старовинного міста.

– Я не є членом парафії, проте щосуботи приходжу сюди, щоб допомогти довести храму до ладу, – розповідає пан Владислав, який просить називати його просто добровольцем, хоча фактично виконує тут обов\’язки на кшталт прораба. – Цими вихідними ми розібрали третій поверх колишнього архіву, залишився ще другий. Потім будемо вивозити сміття з внутрішніх приміщень. Плануємо взятися за підвал — адже він дуже вогкий і теж повен сміття.

Задля відновлення первісного вигляду духовної споруди її оформлення здійснюється за старими архівними фотографіями. Пан Владислав розповідає, що сюди приходять волонтери та студенти, а також приїжджають віряни з інших районів. Щотижня в храмі працюють члени римо-католицької громади із села Панка Сторожинецького району.

Отож роботи поки що є вдосталь — вистачить на всю зиму. Проте якщо найближчим часом не буде знайдено потрібну суму коштів, усі зусилля підуть намарне: внаслідок протікання даху споруди на стінах з\’являється пліснява, приміщеннями поширюються гнійні процеси.

А поки громада шукає кошти на реставрацію та просить всіх небайдужих про поміч, кожен охочий може прийти і помилуватися величчю безсмертного та покаліченого руйнацією костелу Пречистого Серця Ісусового, який гостинно відчиняє двері для відвідувачів щодня з 9 ранку до 9 вечора.

Надія РУСНАК

peredplata