У Чернівцях на розі Щербанюка і Федьковича облаштують сквер Небесної сотні

У Чернівцях на розі Щербанюка і Федьковича облаштують сквер Небесної сотніСквер пам’яті героїв Небесної сотні у Чернівцях облаштують на розі вулиць Щербанюка і Федьковича.

На засіданні архітектурно-містобудівної ради у міськраді розглянули ескізну пропозицію облаштування скверу пам’яті героїв Небесної сотні – чернівчан Олександра Щербанюка та Василя Аксенина. Він буде на розі вулиць Щербанюка та Федьковича. Київські архітектори Олександр Григорчук і Борис Данилюк винесли на обговорення ради проект пам’ятника, який пропонують встановити у сквері.

– Треба кожному зі 107 загиблих героїв, які змінили свідомість усієї країни, поставити пам’ятник – дуже гарний і дуже дорогий, – сказав засновник благодійного фонду \”Пам’яті Небесної сотні\” Андрій Павленко, який був активним учасником Майдану. – Це наш спільний борг перед ними.

Фонд уже встановив пам’ятник наймолодшому героєві Небесної сотні Романові Гурику в Івано-Франківську. Проектував його київський скульптор Борис Данилюк. Він також взявся працювати над проектом пам’ятника чернівецьким героям Небесної сотні.

\”Ми не робимо пам’ятник-символ усім героям Небесної сотні, він безпосередньо присвячений цим двом людям, – запевнив скульптор. – Ми спілкувалися з родичами, зібрали фотоматеріали. Пам’ятник сягатиме майже трьох метрів і буде вилитий із бронзи. Він символізуватиме дві душі, що відлітають у вирій вічності у вигляді журавлів.

– Якщо ми виділяємо місце для встановлення пам’ятника, то вимагаємо, аби при цьому відбувався і благоустрій території. На розі вулиць Щербанюка та Федьковича ми плануємо обладнати сквер пам’яті героям Небесної сотні, – говорить головний архітектор міста Наталія Хілько. – Ініціаторами встановлення пам’ятника виступили київські активісти, які були на Майдані, особисто знали Олександра Щербанюка та Василя Аксенина. Проект представив київський скульптор Борис Данилюк. На думку архітекторів, ідея із журавлями досить банальна. Можливо, слід придумати щось цікавіше.

peredplata