\”Ведмежа блокада\” в Порубному

Активісти кажуть, що стоятимуть до кінця
"Ведмежа блокада" в Порубному

15 лютого український уряд тимчасово припинив транзитні перевезення вантажними автомобілями, зареєстрованими в Росії, територією України. На той час ініційована закарпатськими активістами безстрокова акція «ведмежа блокада» тривала ще з 11 лютого. Акція розпочалася в Закарпатті, згодом поширилася далі, і охопила вже 13 областей. На Буковині активісти завертають російські фури на
– Стоїмо тут вже три дні, – розповідає мені глибоцький активіст Віктор Личак, який чергує на пункті пропуску «Порубне», – Найважче було в перший день: організувати блокпост, поділитися по чергуванням, пояснити ситуацію митникам. Спочатку були розмови, але тепер все спокійно.

– Всі митники – за нас, – тішиться інший активіст, теж Віктор, на ту варту – «старший на посту», – Начальник митниці вчора ввечері навіть до нас вийшов, харчів закинув. Ми – єдина область, яка контролює дві сторони кордону. Тобто, ми завертаємо вантажівки як на в’їзд, так і на виїзд. Передали румунам, що тут блокада, то вони російські фури навіть не перевіряють – одразу на стоянку відправляють. Їх там багатенько зібралося.

За словами активістів точна кількість російських фур з боку Румунії – невідома. «Завтра роздобудемо рацію, будемо знати точно». А от з нашого боку на стоянці стоїть 29 фур. І ще двоє – в черзі. Поки я спілкувалася з активістами, підійшло двоє далекобіїв – «новеньких». Вони – білоруси, проте працюють на російського перевізника, а отже їх теж завертають. Розпитували, як краще об’їхати блокпост, мовляв, кажуть, що якось через Харківський напрямок можна прорватися.

– Ніяк, хлопці. Поїдете – і там вас назад завернуть. Ми зв’язок підтримуємо, там теж наші блокують.

Ті, що стоять вже не перший день, ніяк проскочити навіть не намагаються. Хочуть додому.

– Ми з напарником приїхали 12 числа, – каже далекобійник Віталій, білорус за національністю, який працює на російського перевізника. Каже, що спочатку стояли в загальній черзі, а потім до них підійшов працівник митниці і пояснив ситуацію. – Нас тут ніхто не ображає, ми – заручники ситуації. Чекаємо розпорядження від начальства, вони теж не знають, що робити, чекають розвитку подій. Мабуть, додому відправлять.

– Фізично нас ніжто не ображає, ми – морально ображені,- трішки агресивніше налаштований далекобійник Михайло. Проте особисто до активістів він налаштований прихильно:

– Як спинили, думав – маджахеди якісь. Почав шукати арматуру, щоб відбиватися. Але як пояснили ситуацію – заспокоївся. Крім того, запитав де можна зняти гроші – пояснили, місто найближче – показали. Я просто за сім’ю хвилююся. Їм там наші такого наперекручують в телевізорі, що вони понадумують собі невідь-чого.

– Поки собі тихенько стоять – і ми до них по-доброму, – кажуть активісти. – Бо особисто ні до них, ні до їхніх фур нічого не маємо, кавою пригощаємо, в сауну от звозили помитися. Один хлопчина із наших відвів їх по місту гуляти, так після того вони ледь не в «Правий сектор» хотіли записуватися.

Скільки це триватиме, ніхто не знає. Глибочанин Віктор Личак переконаний, що це вже йде на спад і пояснює водіям, що скоро вони будуть вдома. Інші активісти налаштовані більш рішуче.
– Якщо робити добро – то робити його до кінця, – каже чернівчанин Володимир, – ми творимо подію, ми живемо в ній. А що буде завтра – то буде завтра.

– Ми тут не за політику, не за гроші. Ми тут за правду стоїмо, – пояснює учасник блокади атовець Дмитро.

Активісти наголошують, що акція безстрокова, оскільки позиція уряду – «половинчаста». Офіційна вимога організаторів «ведмежої блокади» – визнати Росію державою агресором і припинити з нею будь-які відносини

Надія РУСНАК

peredplata