Як зростуть тарифи навесні: важлива інформація

З 1 березня для українців знову подорожчає електроенергія, а з 1 квітня – зміняться умови оплати за газ. Що нового побачимо у платіжках за енергоносії і як з цим жити.

Як зростуть тарифи навесні: важлива інформація

Прем\’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про підвищення енерготарифів під час виступу зі звітом у Верховній Раді.

В уряді вже не перший рік говорять про те, що потрібно привести вартість енергоносіїв для українців до ринкового рівня. Це одна з небагатьох обіцянок Кабміну, якої вони неухильно дотримуються…

Скільки будемо платити за електроенергію

Вже з 1 березня 2016 року подорожчає електроенергія для населення. Згідно з даними, опублікованими на офіційному сайті Національної комісії, з початку весни електроенергія для населення за обсяг до 100 кВт∙год на місяць коштуватиме 0,57 гривні, за обсяг понад понад 100 кВт∙год – 0,99 гривні, понад 600 – 1,56 гривні.

Для мешканців сільської місцевості – за обсяг до 150 кВт∙год на місяць – 0,57 гривні, понад 150 – 99 копійок, понад 600 – 1,56 гривні. Для мешканців будинків, обладнаних електроопалювальними установками за обсяг, спожитий до 3600 кВт∙год електроенергії на місяць – 57 копійок, понад цей обсяг – 1,56 гривні.

Як зростуть тарифи навесні: важлива інформація

Скільки будемо платити за газ

З 1 жовтня 2015 року після введення в дію Закону \”Про ринок природного газу\” НКПЕКП не може встановлювати ціни на природний газ для споживачів України, а робити це має тепер Кабмін. Як розповів у коментарі сайту \”24\” співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, на рішення уряду щодо підвищення цін на газ сьогодні впливають кілька чинників. По-перше, суттєво зросли неплатежі за газ. Причому, за деякими підрахунками вони настільки суттєві, що навіть загрожують нормальному функціонуванню паливної галузі. Це може змусити уряд скоригувати графік подальшого підвищення цін. Воно має відбутися передусім для підприємств теплокомуненерго. По-друге — має вирівнюватись (читай – підвищуватись) пільгова ціна – 3600 гривень за 1000 кубометрів газу, згідно з меморандумом МВФ такою вона не залишиться.

На думку експерта, є два фактори, які в добровільно-примусовому порядку можуть змусити уряд консультуватися з МВФ, аби підвищення вартості газу було або менш значним, або розтягнутим у часі. Перший – суттєве падіння доларової ціни на газ у зв\’язку з падінням цін на нафту. Через цей фактор можна було б не підвищувати, принаймні – різко, ціну на газ в Україні. Але існує негативний фактор для цього – курс гривні. Оскільки за логікою уряду все має бути приведене до імпортного паритету, тобто – до цін на газ у доларах. Якби курс був хоча б на рівні 24 гривні за долар, як це закладено в бюджеті, уряду було б значно легше вести переговори про те, аби не підвищувати ціни на газ, – відзначив експерт.

Як, зрештою, уряд владнає питання ціни газу і на чию користь воно буде – однозначно сказати поки що важко.

Однак як мінімум ще одна додаткова оплата за газ очікує українських споживачів уже з 1 квітня 2016 року. Це анонсована раніше абонплата за користування газовими мережами.

Абонплата буде введена згідно з законом про ринок природного газу, а це фактично переписаний зрозумілою українцям мовою третій енергопакет. Я не бачу підстав, щоб вона не була введена,
— відзначив Марунич.

Станом на сьогодні НКРЕКП методику розрахунку абонплати ще не підготувала. Втім, за словами експерта, практика попередніх періодів свідчить, що НКРЕ може в останній день березня надати потрібну методику. Інша справа, що учасники ринку і споживачі будуть не в захваті…

Введення абонплати імовірно буде означати для споживача підвищення плати за газ. Залежатиме ця плата від потужності газопроводу.

Я не впевнений, що якщо зараз, умовно, споживач платить 100 гривень за газ, то йому прийде рахунок на оплату за газ 80 гривень плюс 20 гривень абонплати. Імовірно, цей рахунок буде додатковим. Тобто – 100 гривень за газ плюс ще 20 гривень за оцю приєднану потужність,
— пояснив Дмитро Марунич.

Найбільші проблеми можуть бути у мешканців старих будинків. Потужності газогонів і труб ще з радянських часів розраховувались таким чином, щоб був певний надлишок. І саме цей надлишок споживач змушений буде сплачувати, незалежно від того, скільки споживає. Принаймні, так ця система виглядає поки що, доки НКРЕ не надала методику розрахунку.

Замість висновків

Сьогодні точно можна констатувати, що вартість енергоносіїв в Україні зросте. Втім, нам ще не раз доведеться повертатися до цієї теми, перераховувати цифри зростання і розбиратися у нових методиках розрахунків тарифів. Наприклад, вже зараз на сайті НКРЕ є інформація, що вартість електроенергії дорожчатиме ще двічі – з 1 вересня 2016 року, і з 1 березня 2017 року. Так само вартість газу приводити до ринкових норм планують, орієнтовно, до 2018 року.
Яніна Ткачук
Джерело: \”24\”

peredplata