Чи мають депутати української Буковини громадянство Румунії?

Проблема подвійного громадянства на території Буковини залишається актуальною. Її піднімають на щит чесні й не дуже політики та громадські діячі. Нею прикриваються навіть тоді, коли починають різні акції непокори чи розхитування стабільності. І не забуваймо ніколи, що саме подвійне громадянство у Криму та на Донбасі призвели до тих жахливих наслідків, які маємо сьогодні в Україні.

Чи мають депутати української Буковини громадянство Румунії?

У нас ця проблема поки що перебуває в економічні площині. Завдяки паспортам Румунії окремі громадяни України змогли ввезти у нашу державу без митного оформлення недорогі авта з Європи. За них не сплатили до казни жодної копійки. Є інший бік цього бізнесу. Про нього на сесії розповів депутат облради, начальник митниці генерал Микола Салагор:

– Позиція митниці державна: мито сплачують усі. Але там є ще й така схема: наш громадянин з паспортом громадянина Румунії купує за кордоном стару машину за 100-200 євро. У нас таку «друшпаком» називають. І на цьому авто контрабандою возить цигарки за кордон. Коли впіймають і авто конфіскують, то й збитки невеликі – всього 100-200 евро.

Хоча депутати й намагалися обійти стороною політичний аспект цієї проблеми, не вдалося. Бо він вилазить, як шило з мішка. І тоді виникло рішення звернутися до президента, кабміну і ВРУ щодо прийняття законодавчих підстав заборони подвійного громадянства для тих, хто обіймає державні посади в Україні, працює у правоохоронних органах чи вибраний депутатом будь-якого рівня рад. Бо то є нелогічно, коли держслужбовці, депутати, поліціянти, прокурори, есбеушники та інші категорії однаково присягають служити двом-трьом чи більше державам.

Пішов на держслужбу, вибрали депутатом, став до праці правоохоронця – відмовляйся від іншого громадянства. Не хочеш – йди на всі чотири сторони.
На жаль, в Україні й досі недостатньо врегульовані законні підстави для покарання тих, хто має подвійне громадянство. Воно у нас заборонене, але за нього не карають.

Під час обговорення цього питання кілька разів звучали прізвища ймовірних власників подвійних паспортів – Альони Гливко, голови фракції ВО «Батьківщина» у Чернівецькій обраді, та її колеги з фракції «Опозиційний блок» Дмитра Павела. Навіть висловлювалася пропозиція позбавити їх українського депутатського мандата за порушення клятви, яку давали на вірність Україні. Бо власники румунського паспорта клянуться на вірність Румунії. Тобто можливо, що саме ці депутати (та ще з добрий десяток, а то й два) та їхні колеги нині перебувають у подвійному громадянстві.

Питання ставиться конкретно: маєш два і більше паспортів – не лізь у депутати, не йди на державну службу і т. д.

Але згодом обласна рада зіштовхнулася з питанням, хто в Україні може надати інформацію про тих депутатів і державних чиновників, котрі мають, окрім нашого, ще й румунське громадянство. З`ясовується, нема такої структури. Начальник управління СБУ в Чернівецькій області Сторожук повідомив, що його служба не володіє такою інформацією.

Подвійні громадяни-депутати після виступу керівника управління майже відверто насміхалися з тих, хто розпочав розгляд цієї проблеми. Вони відчули себе цілковито захищеними і невразливими. Та недовго їм довелося тішитися безкарністю. Депутат облради Ольга Кобевко заявила:

– Прошу кожного депутата наслідувати мій приклад і подати особисту заяву Генеральному консулу Румунії в Чернівцях. У ній попросити надати інформацію про наявність чи відсутність громадянства Румунії. Якщо така заява буде подана особисто, то Румунія таку інформацію надасть. Коли кожен депутат на сесії публічно особисто зачитає відповідь офіційної державної установи Румунії, виборці дізнаються, хто кому і коли давав клятву.
Цю пропозицію записали у рішення сесії. Тепер залишилося тільки чекати відповіді Генерального консула Румунії у Чернівцях Елеонори Молдован.
Сподіваємося, що одними з перших подадуть такі заяви депутати, прізвища яких звучали на сесії, – Альона Гливко та Дмитро Павел.
Петро Кобевко

peredplata