«Допоможіть позбутися зграї безпритульних собак!» – мешканці пров. Ентузіастів

Народна трибуна

КРИК ДУШІ
«Потрібно щось робити з безпритульними собаками! – крик душі мешканки будинку №4 по провулку Ентузіастів Василини Найдиш. – Прямісінько біля нашого будинку стоїть хата, в якій ніхто не живе, і біля неї збираються зграї собак. Це триває вже давно, проте з настанням весни ситуація погіршилася. Собак стало більше, вони почали поводитися агресивніше, а днями навіть накинулися на чоловіка, який пробував їх розігнати, і покусали його. Ми подзвонили в ПП «Ремжитлосервіс» з проханням вирішити цю проблему. Там відповіли, що виловом собак займається КП «Чернівціспецкомунтранс» і що вони направлять туди листа. Наступного дня я зателефонувала туди, щоб дізнатися, чи дійшов лист і чи будуть вони вживати якихось заходів. Проте із розмови з тамтешнім «спеціалістом» я зробила висновок, що допомагати нам ця служба не збирається. Працівниця комунального підприємства заявила, що усипляти собак вона не буде – мовляв, це жорстоко, – і стерилізувати їх теж чомусь не може. Будь-якого іншого виходу із ситуації вона не запропонувала. То що нам робити? Неодноразово у ЗМІ повідомляли про те, що в нашому місті буде відкрито притулок для бездомних тварин – то чому б не забрати цих собак туди? Хочу наголосити, що на вусі жодної із собак я не помітила ніяких кліпс. А це означає, що вони не стерилізовані. Поясніть, будь ласка, хто займається в Чернівцях безпритульними тваринами і порадьте, до кого звертатися».

ПИСК ВЛАДИ

В «Правилах утримання домашніх тварин в місті Чернівці» зазначається, що проблеми, пов`язані з безпритульними тваринами, повинне вирішувати «уповноважене комунальне підприємство». Проте, як нам пояснили в міській раді, фактично у нашому місті його досі не існує. Новостворене комунальне підприємство «Притулок для тварин» повноцінно функціонуватиме лише за місяць – наразі у нього ще немає ні статуту, ні призначеного керівника. Тому виловом безпритульних тварин займається КП «Чернівціспецкомунтранс» – його працівники зобов`язані регулярно виловлювати собак та відправляти їх на стерилізацію, а також реагувати на звернення від мешканців.

У комунальному підприємстві цю інформацію підтвердили, як і отримання листа від ПП «Ремжитлосервіс» із проханням про позаплановий виїзд. Проте фактично ніяк не відреагували. За словами тамтешньої працівниці, окрім листа, з цього приводу їй також телефонувала жінка, начебто мешканка саме будинку №4 і, відмовившись назватись, повідомила, що йдеться про самку, яка вигодовує цуценят. Тому фахівець «Спецкомунтрансу»,втомлена нападками активістів і закидами про жорстоке поводження з тваринами, вирішила за краще жодних заходів не вживати: «У нас часто трапляються випадки, коли техніки виїжджають на місце, а тамтешні мешканці лають їх і обзивають живодерами. Мовляв, собачок всі люблять і підгодовують їх, вони вони не становлять ніякої загрози. А коли питаємо, хто ж нас викликав, усі відмовчуються. Хоча ми не вбиваємо тварин – ми їх виловлюємо і стерилізуємо, на знак чого прикріпюємо на вухо кліпсу салатового кольору, заносимо в базу даних і повертаємо на місце вилову». Фахівець порадила мешканцям будинку обрати відповідальну людину, яка би зв’язалася з підприємством напряму, конкретно назвавши своє прізвище та контактний номер телефону, і передала колективну заяву-прохання про стерилізацію безпритульних тварин. Тоді, мовляв, підприємство запланує виїзд, повідомить про його дату завчасно і працівники виловлять саме тих собак, які, на думку мешканців, становлять загрозу».

Довідково: Стерилізацію тварин здійснювало багато підприємств – і своїм коштом, і коштом спонсорів, і за рахунок міського бюджету. З початку року такі заходи належать до обов’язків КП «Спецкомунтранс», місто виділяє йому на це кошти. Виловлених тварин вносять у базу, зазначивши дату їх вилову і особливі прикмети, а на вушко чіпляють спеціальну кліпсу салатового кольору. Зараз на обліку в підприємстві перебуває близько 180 тварин, і безпосередньо «Спецкомунтранс» відповідальний за те, щоб тварини були стерилізовані та не становили загрози для оточуючих. Місця ж для того, щоб утримувати тварин, у підприємства немає, тому тварин повертають на місця вилову. Стосовно ж новоствореного притулку для собак, то як він достеменно функціонуватиме й коли, наразі невідомо – це питання вирішуватимуть чернівецькі депутати на найближчій сесії.

Надія Руснак

peredplata