Безвладдя. Час Гройсмана

Раніше було таке прокляття: «Аби ти жив у часи перемін». Це означало, що людина потрапляла у невизначені часи безвладдя, розрухи, розгулу бандитизму, корупції і т. д. Хто прокляв українську націю так надовго?!
У нас часи змін ніколи ще не минали. Земляк буковинців Арсеній Яценюк раніше чітко визначив суспільну ситуацію в державі. Тоді, як і тепер, зміна на зміні була і не було цьому ні кінця, ні краю і ніякої ради.

Наш земляк тоді вирішив очолити процес політично. І назвав свою партію «Фронт Змін». Та українцям час змін набрид, як гірка редька. Тому партія з аналогічною назвою їм не припала до душі. За неї і за Яценюка не голосували. Довелося йому пристосовуватися до суспільних настроїв і змінити назву. Тоді постав «Народний Фронт». Це людям сподобалося, і у 2014 році за нього голосували як за рідного. Бо треба було тримати фронт на Сході, у Криму, в економіці й фінансах.

І тоді партія Яценюка набрала найбільше голосів за партійними списками. Сам лідер став прем’єр-міністром. Звичайно, команду підбирав із собі подібних. Тому й міністрів було чимало чернівецьких.

Важкі роки прем’єрства були у нашого земляка. Уряд він очолив без копійки у державній казні. На Сході почалися бої з Росією та донбаськими головорізами. Крим захопили путінські фашисти. Більше двох років у цих умовах діяв уряд Яценюка. І ми вистояли. Розбудували армію, зупинили наступ російських військ, згуртували націю, почали реформи.

Безвладдя. Час Гройсмана

В таких складних умовах не все вдалося прем’єрові. Тим паче, що політична ситуація сприяла відродженню антиукраїнських сил в Україні. Комуністи, регіонали швидко перелицювалися під «Опозиційний блок», «Наш край» і їм подібні партії, котрі почали ганьбити державу та владу. Їм в унісон заспівали різні манкурти, які для своєї вигоди одягнули тогу опозиції. У порядній країні, коли на її території йде війна, в опозиції до влади можуть бути тільки відверті вороги держави. Але з ними чинять за законами військового часу. У нас військового стану не оголосили. І вороги розгулялися як хотіли.

На прикладі Буковини і Чернівців у радах ми бачимо, як об`єдналися проти України батьківщинівці з опоблоківцями, свободівці з нашокрайцями. Але вдіяти ніц не можемо. Шкода, що пересічний виборець ведеться на дешеві, популістські гасла переродженців. Зараз навіть серед голів районних організацій ВО «Батьківщина» у Чернівецькій області є колишні члени партії регіонів. А це уже нікуди не годиться.

Зараз Арсеній Яценюк подав у відставку. Він узяв на себе весь негатив суспільної думки про владу. Тому змушений був піти. Тим паче, що до своїх гріхів додалися ще й порошенківські. Днями з`ясувалося, що наш президент, який закликає бідних українців платити податки у своїй країні, власні рошенівські фінанси тримав у офшорах. І що б вони не говорили, як би вони не відбілювали один одного, але так чинити лідер держави не повинен. Він мусить зі своїм народом нести увесь тягар розрухи, кризи та негараздів. Тим паче, що нація встала на його захист від російсько-фашистських загарбників.

Ми ще не знаємо, чим закінчиться «офшорний скандал» для Порошенка. А Яценюк уже подав у відставку. На його місце Порошенко пригледів свого земляка Володимира Гройсмана, котрий, ще не ставши прем’єром, уже почав формувати команду з вінницьких. Така вже людська натура: тягнути за собою своїх.
Ніяк депутати не можуть закінчити формування нової коаліції та остаточно звільнити Яценюка. Хоча це все – уже формальності.

До нового уряду увійдуть окремі нові особи:

посаду першого віце-прем\’єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі в новому уряді займе представник президента у верховній раді Степан Кубів.
Заступниками Кубіва стануть діючі заступники глави МЕРТ Юлія Ковалів і Максим Нефедов.
Віце-прем\’єр-міністром з соціальних питань буде Павло Розенко.
Віце-прем\’єр-міністром з євроінтеграції – Іванна Климпуш-Цинцадзе.
Віце-прем\’єр-міністром з питань АТО і окупованих територій – Володимир Кістіон.
Віце-прем\’єр-міністром з реформ – Дмитро Шимків.
Віце-прем\’єром з гуманітарних питань – В\’ячеслав Кириленко.
Міністерство культури очолить актор Євген Нищук.
Міністерство фінансів – заступник голови Адміністрації президента України, представник президента в Кабінеті міністрів Олександр Данилюк.
Його заступником стане чинний заступник голови Мінфіну Оксана Макарова.
Міністерство соціальної політики очолить заступник Вінницького міського голови Андрій Рева.
Міністерство екології та природних ресурсів – народний депутат з фракції \”Народний фронт\” Остап Семерак.
Міністерство освіти і науки – народний депутат з фракції \”Народний фронт\”, голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.
Міністерство аграрної політики і продовольства – народний депутат з фракції \”Блок Петра Порошенка\” Тарас Кутовий.
На посаду Міністра інфраструктури є два кандидати – нардеп від НФ Валерій Лунченко і Сергій Фаєрмарк.
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства очолить Геннадій Зубко.
Міністром Кабінету міністрів буде діючий керівник апарату голови Верховної Ради Олександр Саєнко.

\”На Міненерго і МОЗ узгодження тривають, але Гройсман висунув умову, щоб там були чисті люди\”, – кажуть в БПП.

Одним з претендентів на посаду міністра охорони здоров\’я є директор Національного інституту хірургії і трансплантології ім. Шалімова Олександр Усенко. Але є велика ймовірність того, що він відмовиться від запропонованої йому вакансії в уряді.

Щоправда, зміни у Кабміні торкнуться не усіх. На своїх постах залишаться: глава МВС Арсен Аваков та глава Мін\’юсту Павло Петренко, міністр оборони Степан Полторак, МЗС – Павло Клімкін, міністр інформаційної політики Юрій Стець та міністр молоді та спорту України Юрій Жданов.

На генерального прокурора претендує колишній політичний в’язень часів Януковича Юрій Луценко. Заради того, аби найвищу прокурорську посаду в Україні зайняла особа без юридичної освіти та прокурорського стажу, народний депутат України Степан Кубів вніс поправки до документів, які регламентують осіб, що зможуть керувати відомством. Луценко зможе.

Уряд ще не сформований, а на майбутніх урядовців уже з`явились цілі гори компроматів. І знову ж таки, вони пов’язані з великими грошима, офшорними фірмами, корупцією… Наприклад, заступник голови АП Олександр Данилюк, кандидатуру якого розглядають на посаду міністра фінансів, має купу фірм в Англії.

Цікаво, чому саме таких людей пропонують на міністерські посади? І чи довго нація буде терпіти таку наругу над собою?
Чому наші зверхники так не люблять Україну і український народ? Адже ми їх годуємо і одягаємо…

Петро Кобевко

P.S. Президент нервує. Він попередив парламент, уряд той, що був, і той, що хоче бути: якщо вони якнайшвидше не звільнять Яценюка і не оберуть Гройсмана, то верховну раду він розпустить.
Чекаємо!

peredplata