Тіньовий бізнес депутатів Чернівецької обласної ради

Тіньовий бізнес депутатів Чернівецької  обласної радиКожен четвертий депутат Чернівецької облради приховав свій бізнес у деклараціях за 2014 рік.

Чернівецька обласна рада VII скликання налічує 63 депутата. З них 16 не задекларували або не повністю задекларували свій чи/та родинний бізнес. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).

Депутати приховали від декларацій щонайменше 29 фірм. У 22 випадках йдеться про бізнес самих депутатів, у 6 – членів їх родин, 1 випадок спільного родинного бізнесу.

Депутат від «Нашого краю», директор ТОВ «Родничок» Іван Семенюк вказав в своїй декларації розмір внесків до статутного капіталу підприємств у сумі 257 тис грн. Втім, за даними ЄДРПОУ, у фірмі «Родничок» розмір його внеску становить 55 млн грн, а у фермерському господарстві «Родина-С» – 10,35 млн грн.
Крім того, щодо розміру внесків членів сім’ї, то Семенюк вказав їх у сумі 849 тис грн. Водночас, за даними Держреєстру, розмір внеску дружини депутата Аліни Семенюк у фірмі «Саторі» становить 2,89 млн грн, а діти директора «Родничка» Віра-Віолетта та Марина Семенюк у двох фірмах – ПП «Роднічок Тревел» та ТОВ «Буддеталь» – мають внески на загальну суму 20 млн грн.

Депутат від фракції «Народний контроль», директор з виробництва ТОВ БФ «Чернівціжитлобуд» Володимир Мороз в своїй декларації вказав розмір внесків до статутного капіталу підприємства у сумі 3,56 млн грн. Саме таким є внесок Володимира Мороза у фірмі «Чернівціжитлобуд». Втім, депутат має частки як мінімум ще в 5 підприємствах, про розмір внесків до яких він не повідомив.

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян («Батьківщина») задекларував розмір внесків до статутного капіталу підприємств у сумі 97 тис грн, а розмір внесків дружини Ганни Мунтян – у сумі 3 тис грн. Втім, голова облради не вказав у декларації, що дружина має ще один внесок у сумі 100 тис грн у «Чернівецькому хлібокомбінаті МІМ».

Найбільше порушників виявилося у фракції партії «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» – 4 особи. На другому місці Аграрна партії України та «Батьківщина» – по 3 депутати. Окрім того не задекларували або не повністю задекларували свій бізнес 2 депутати від «Народного контролю», а також по одному депутату від «Нашого краю», «Свободи», Укропу та Радикальної партії Олега Ляшка.

Стосовно сфери незадекларованого бізнесу, то 11 фірм пов’язані з будівництвом та нерухомістю, 6 – з сільським господарством та продуктами харчування, 3 – з торгівлею, ще 3 – з напоями, тощо.

Нагадаємо, згідно з законом «Про засади запобігання і протидії корупції» усі депутати повинні були подати декларацію про доходи за 2014 р., в якій мали вказати інформацію про розмір внесків до статутного капіталу товариств, підприємств або організацій – своїх та своєї родини.

Тіньовий бізнес депутатів Чернівецької  обласної ради

Тіньовий бізнес депутатів Чернівецької  обласної ради

Тіньовий бізнес депутатів Чернівецької  обласної ради

Тіньовий бізнес депутатів Чернівецької  обласної ради

Віктор Волокіта,
«Наші гроші»

peredplata