Трудоголізму депутатів можна позаздрити

Трудоголізму депутатів можна позаздритиЧернівецькі депутати-мажоритарники – серед лідерів законотворчої роботи у Верховній Раді.
Про це під час публічної дискусії «Громада і мажоритарники Чернівецької області: аналіз роботи та взаємодія» повідомили представники Чернівецького об’єднання Громадянської мережі ОПОРА.

«Основними критеріями оцінювання були прозорість дій депутатів у мажоритарних округах, відповідність законотворчих ініціатив їхнім передвиборчим програмам, увага до проблем округу, в якому було обрано депутатів, та загалом відкритість представників влади перед суспільством», – розповів активіст ОПОРИ Тарас Прокоп.

За такими показниками Григорій Тіміш зайняв 2-ге місце в рейтингу ОПОРИ, Іван Рибак – 3-тє, Максим Бурбак – 7-ме і Микола Федорук – 33-тє зі 105 мажоритарників по всій Україні.

За лютий-березень 2016 року народні депутати, обрані в мажоритарних округах Чернівецької області, підготували 221 депутатське звернення, 58 депутатських запитів та 28 законопроектів. Таким чином, у загальноукраїнському рейтингу по областях Чернівецька посіла третю позицію, поступившись тільки Рівненській та Житомирській.

Лідером по законодавчих ініціативах серед мажоритарників Чернівецької області став Микола Федорук (виборчий округ № 201) – 11 законопроектів за лютий-березень цього року. При цьому нардеп не зареєстрував жодного звернення та відзначився досить низькою активністю в роботі з виборцями по своєму округу.

Депутат Іван Рибак (виборчий округ № 202) має найбільше депутатський запитів – 30, 37 депутатських звернень, запропонував 7 законопроектів. Проте не відзначився особливою активністю на округу.

Таку ж кількість – 7 законопроектів – запропонував Максим Бурбак (виборчий округ № 204). Депутат досить активно працював з виборцям, регулярно проводив прийом громадян, проте не завжди в ті дні, які відведені Верховною Радою для роботи з виборцями. На рахунку Максима Бурбака 4 оголошених депутатських запитів та 131 депутатське звернення за лютий-березень 2016 року.

Мажоритарник Григорій Тиміш (виборчий округ № 203) регулярно виїжджав у населені пункти свого виборчого округу та проводив особистий прийом громадян у всі дні, відведені для роботи з виборцями. Григорій Тиміш написав 37 депутатських звернень, оголосив 24 депутатських запити та вніс 2 законопроекти.

Варто зауважити, що законотворча діяльність народних депутатів переважно стосується тематики комітетів, до складу яких вони входять. Окрім того, народні обранці з Чернівецької області відзначаються дисциплінованістю відвідин пленарних засідань парламенту та засідань комітетів (явка більше 95%). Залишається лише побажати нардепам краще звітувати перед своїми виборцями, аби робота була видна й на слові, й на ділі.
Анастасія ДВОРСЬКА,
студентка 4 курсу ЧНУ
філологічного факультету, кафедра журналістики

peredplata