«Поверніть пільговий проїзд нужденним!»

Народна трибуна

Крик душі
«Зараз вже не маємо змоги скористатися пільговим проїздом ні в міських, ані у міжміських автобусах, бо перевізники просто-на-просто відмовляють у перевезеннях людям навіть з видимими ознаками інвалідності, посилаючись на те, що у салоні вже є пасажири таких категорій, і ніхто їх не перевіряє на предмет частої брехні, – крик душі мешканців Чернівців, пенсіонерів, дітей війни М. І. Требіша та В. І. Войцеховського. – Схоже, влада зовсім не хоче перейматися такими громадянами, як ми. Адже де, скажіть, брати щоразу кошти на проїзд з пенсії у тисячу гривень, коли навіть на ліки та «комуналку» вже давно не вистачає, не кажучи про найпростіші продукти харчування. Працюючі пенсіонери перебувають кращому становищі, бо мають і пенсію, і хоч якусь, а все ж зарплату. Не думаємо, що особливо полегшить ситуацію адресна допомога: знову ж таки, її отримають і працюючі, і непрацюючі пенсіонери. Багатодітні сім’ї, безробітні на проїзд коштів не мають – що їм робити? До всього, перевізники не надають належних та якісних послуг, так що 3 гривні їм, на нашу думку, забагато платити. Бо вони лише напихають власні кишені, рахуючи та закладаючи до тарифу все, що заманеться, на власний розсуд. Заперечують та твердять про надмірні витрати – давайте посадимо за кермо на деяких маршрутах незалежного водія бодай на тиждень, а з ним контролера та зробимо висновок раз і назавжди. Бо вони вже надто знахабніли. Якщо їм невигідно людей возити, то нехай не возять, нехай маршрут з лінії знімають. Але ж цього не буде… Допоможіть повернути пільговий проїзд усім нужденним!»

Писк влади

«Порядок компенсації витрат перевізників на безоплатний проїзд пасажирів пільгових категорій (та встановлення переліку цих категорій) законодавчо закріплений за органами місцевого самоврядування. Законом України «Про автомобільний транспорт» передбачені пільги, тому перевізники не мають права відмовляти у такому перевезенні. Однак цим же законом передбачена й компенсація витрат перевізникам», – пояснюють в обкомі профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства.

Як повідомили в управлінні транспорту ОДА, наразі договори на пільгові перевезення не укладені. Але відповідно до меморандуму, укладеного між перевізниками Чернівецької області та ЧОДА 23. 03. 2016 року, пільгові перевезення здійснюються тільки для учасників бойових дій (учасників АТО, воїнів-афганців, учасників ВВв та осіб, прирівняних до них) і будуть відновлені після укладання відповідних договорів. Обласна влада вишукує кошти для пільгового перевезення пасажирів…

Наталія Брянська

Від редакції. Є надія, що за належного опрацювання цього питання фахівцями ОДА (управління інфраструктури, департаменту соцзахисту, управління фінансів) разом з перевізниками пільгові перевезення невдовзі буде продовжено.

peredplata