КІЦМАНСЬКЕ \”НОУ-ХАУ\”. Троянські коні і хороводи Папієву на Буковині у День Незалежності

КІЦМАНСЬКЕ "НОУ-ХАУ". Троянські коні і хороводи Папієву на Буковині у День НезалежностіКіцманщина справедливо вважається одним з найбільш національносвідомих регіонів нашого краю. Тут було засноване перше на Буковині товариство \”Січ\”, відкрито в 1904 році першу в краї українську гімназію, кіцманське коріння має буковинська \”Просвіта\”, засновник якої священик Василь Продан навіть знайшов свій вічний спочинок у Лашківці.
Свого часу Юрій Федькович писав: \”Хто не може на Україну та там ся народного духа учити, най йде в руську Буковину до Кіцманя…\”.

Коли в Україні почався рух за незалежність, Кіцманщина також одна з перших повстала. Та коли омріяна незалежність настала, майже постійно не щастить громаді на національно свідому місцеву владу. Одні очільники полюбляли переносити відзначення Дня Незалежності з 24 серпня, якщо він випадав серед тижня, на найближчу неділю. Так їм було зручніше, і дарма, що для українських людей День Незалежності – то не просто державне свято, а священна подія, над якою не пасує глумитися.

Нинішня кіцманська влада, вже після Революції Гідності, вирішила піти ще далі від своїх попередників. Зокрема опубліковано в газеті рішення \”оргкомітету\” про те, що районне свято з нагоди 25-річчя Незалежності України буде проводитися не в райцентрі, а в… селі Реваківцях на кінно-спортивному комплексі \”Троя\”.

– У нас украли свято,- каже член громадської ради при райдержадміністрації Орест Кліайник. – Я не пам`ятаю, щоб колись жовтневі свята відзначали не в райцентрі, а в селі.

Депутат районної ради Орест Макидон вважає, що в Кіцмані святкування мало б символічне значення, адже напередодні міський стадіон, де ці заходи відбуваються, названо іменем Героїв Євромайдану.

Інший депутат – Ігор Гринюк повідомив, що виконавча влада для організації районного свята – у селі, намагалася провести через сесію виділення 400 тис. грн. бюджетних коштів, для спорудження сцени у «Трої», але обранці не підтримали.

Звідки раптом з`явилися гроші? – дивується голова райкому профспілки працівнків освіти Микола Подільчук. За його словами, влада економить навіть на дітях, недофінансовуючи освітянські та дитячі дошкільні заклади.

Дехто вбачає в цій ситуації елементи корупції, адже проведення державного свята на приватному підприємстві – це для останнього організований прибуток.
Однак найбільший резонанс цього \”ноу-хау\” в тому, що кіцманці почувають себе приниженими – такого не було ні за Кучми, ні за регіоналів. Вони хочуть знати, що думає з цього приводу губернатор краю Олександр Фищук?

Мирослав Куєк,
заслужений журналіст України

P.S. \”ТРОЯ\” пам`ятна буковинцям ще з часів Януковича-Папієва і спочилій у Бозі партії регіонів. Одного разу на день народження Папієва там зібралися кіцманські голови сільрад та інші хруні-любителі ПР. Вони співали оссану головному ригові Буковини, водили хороводи навколо нього. З огляду на те, що Друцул тоді також біля ПР крутився, нині він як голова Кіцманської РДА знову кіцманців туди веде. Цікаво, а той суперактивний МАЙДАН у Кіцмані ще є, чи вже здувся? Якщо він є, то чого мовчить?

peredplata