УКРОП пропонує відправити директора департаменту освіти Чернівецької ОДА на ЗНО через провальні результати випускників з історії та української мови

УКРОП пропонує відправити директора департаменту освіти Чернівецької ОДА на ЗНО через провальні результати випускників з історії та української мовиНизькі результати випускників-буковинців на ЗНО з історії та української мови – оцінка діяльності системи і конкретних керівників освітянської галузі, – УКРОП

Випускники буковинських шкіл знову у переліку вступників, які найгірше здали ЗНО з історії, математики та української мови. І це вже не вперше за десять років існування зовнішнього незалежного тестування (ЗНО) буковинці показують такі результати.

Згідно з інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, зовнішнє незалежне тестування з української мови та літератури, а також з історії України в 2016 році не склало найбільше абітурієнтів із Чернівецької області (20,9% і 29,1% відповідно). Пороговий бал з математики не подолали 23,2% учасників тестування з Буковини. Хоча є серед випускників чимало таких, які традиційно складають зовнішнє незалежне оцінювання на 200 балів. Дехто отримує по 200 балів навіть з кількох предметів.

З одного боку Буковина загалом – один з всеукраїнських лідерів освітнього антирейтингу, а з іншого – чимало конкретних випускників засвідчують максимальні індивідуальні досягнення. Така ситуація із ЗНО в Чернівецькій області – наочне свідчення того, що не діти, а саме система давно не справляється з поставленими на неї завданнями, не відповідає викликам і вимогам часу. Провальний результат – наслідок її незадовільної роботи, а не конкретного учня чи педагога. Тому вся відповідальність за невтішні результати роботи освітянської галузі має лягти персонально на керівництво департаменту освіти і науки ОДА.

УКРОП традиційно приділяє велику увагу стану справ в освітянській галузі. І вже не вперше звертає увагу посадовців від освіти на проблеми у випускників буковинських шкіл під час складання ЗНО. Оскільки вважає, що забезпечити краще майбутнє країни спроможні політики нового покоління, її молоді і розумні громадяни. А УКРОП якраз може стати соціальним ліфтом для молодих патріотів, здатних швидко змінити систему.

Нагадала прес-служба Чернівецької обласної організації ПП «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

Нещодавно депутат Чернівецької обласної ради від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», доцент кафедри географії України та регіоналістики ЧНУ ім. Юрія Федьковича Іван Костащук склав ЗНО, щоби дослідити недоліки в існуючій системі оцінювання. Очевидно, що пройти тестування давно пора також керівникам освітянської галузі на Буковині, за результатами якого варто ухвалити кадрові рішення. Можливо після цього на керівні посади нарешті прийдуть справжні професіонали, які зможуть забезпечити високі показники проходження зовнішнього незалежного оцінювання випускниками буковинських шкіл. А дітям і країні загалом – зміни і процвітання.

peredplata