Помер Іван Снігур. Померла легенда Чернівців

Помер Іван Снігур. Померла легенда ЧернівцівПід вечір 8 жовтня перестало битися серце Великого Буковинця Івана Снігура.

На 88 році життя пішов у вічність збирач старожитностей, Заслужений майстер народної творчості України, почесний громадянин Чернівців.

Іван Назарович Снігур народився 5 червня 1929 в селі Грозинці Хотинського району Чернівецької області. Він був найстаршою дитиною в родині, де підростало ще троє малюків. Сільську школу з румунською та російською мовами навчання мусив покинути, бо треба було орати, сіяти і збирати урожай, аби допомогти батькам утримувати родину. Потім вчився на коваля, майстра з виготовлення візків.
У 1945 році батько повернувся з війни інвалідом. На сімейній раді вирішили, що Іванко мусить їхати на заробітки. У голодний 1946 рік юний Іван Снігур пішки прийшов з Грозинців у Чернівці. То був чи не найважчий період у житті Івана Назаровича.
В 1947-1949 рр. працював столярем-різьбярем на підприємстві (пізніше, у 60-х роках, він яскраво виявив свою творчу вдачу в такій самобутній галузі мистецтва, як декоративна дерев’яна композиція).
У 1960-1961 рр. Іван Назарович Снігур навчався в Ленінградському вищому художньо-промисловому училищі ім. В.І. Мухіної (тепер – Санкт-Петербурзька державна художньо-промислова академія ім. А.Л. Штігліца).
З 1949 до 1992 Іван Снігур працював у системі художнього фонду Спілки художників України та художньо-виробничого комбінату у Чернівцях. Проявив себе у різних жанрах мистецтва: живопис, оформлення декорацій, реклама, кераміка, дерево, скло, емаль, ткацтво та різні народні вишивки. Багато уваги приділяв писанкарству та реставрації образів на гутному склі. Впродовж багатьох років займався лозоплетінням.

Впродовж тривалого періоду Іван Снігур працював кореспондентом газети «Час», публікував цікаві статті з історії, мистецтва та побуту Буковини. Його матеріали базувались знаннях рідного краю, який він дуже любив і історію якого досліджував упродовж всього свого життя, збираючи факти по крупинках. Його колекція старожитностей – неоціненний скарб, який Майстер заповів майбутнім поколінням і на основі якого у Чернівцях невдовзі, таки буде створено музей його імені.
Написав і видав уже шість книг.
Заслужений майстер народної творчості України.

peredplata