День пам\’яті жертв Голокосту відзначили у Чернівцях

27 січня – міжнародний День пам\’яті жертв Голокосту – масового знищення єврейського народу у кількості понад 6 мільйонів… майже кожна четверта жертва цього терору проживала на території сучасної України, оскільки на час початку Другої світової війни євреї становили 6 % усього населення УРСР. Станом на 1941 рік лише на західній Україні загинуло близько 30 тисяч євреїв. Саме цього дня, 27 січня 1945 року, Радянська Армія визволила в\’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі.

День пам'яті жертв Голокосту відзначили у Чернівцях

Вшанування пам’яті жертв Голокосту у Чернівцях розпочалося мітингом у дворі єврейського благодійного фонду “Хесед-Шушана”. Згадували разом з присутніми страшні події тих років заступник директора закладу Наталя Воронцова, голова єврейської спілки Буковини Лев Клейман та голова єврейської благодійної спілки “Мірьям” Ілля Хоч. На заході виступили керуючий справами обласної ради Микола Борець, заступник керівника апарату облдержадміністрації Олександр Шкурідін, голова Чернівецької міської ради Олексій Каспрук. Кадиш по всім полеглим у трагічні часи зачитали головний рабин Буковини Менахем Мендл Гліцнштейн та рабин м. Чернівців Ноах Кофманський.

Мітинг-реквієм біля пам’ятнику жертвам Голокосту по вул. Сагайдачного відкрив Ілля Хоч, який повідомив про те, що наразі відбувається збір коштів для відкриття музею пам’яті жертв Голокосту у Чернівцях. Рабин Ноах Кофманський розповів:

– Сьогоднішній захід покликаний на те, щоб привернути увагу громадськості не лише до страшної трагедії єврейського народу, а й до того, щоб ніколи не повторилися подібні події по відношенню до будь-якої національності – представник жодної нації не повинен страждати за те, яку віру він сповідує, якою мовою говорить та до якого народу належить.

Наталя Воронцова підкреслила, що прояви агресії до будь-якої нації навіть на, здавалося би, безпечному та незначному рівні – дуже серйозна проблема сучасності, і наш обов’язок – щоразу нагадувати, що найменші прояви такого явища завжди призводять до масштабних трагедій.

У Центральному палаці культури м.Чернівців учні 41-ї школи підготували театралізовану мініатюру, у якій представили реальні трагічні історії постраждалих сімей, розповідали історичні факти, коментуючи відеоряд фотоархівів. Захід відкрив Лев Клейман, який розповів історію своєї сім’ї – історію новоселицьких євреїв, яких також торкнулася трагедія. Він підкреслив, що немає жодної єврейської сім’ї, яку оминули ті події. Також до присутніх звернулися радник міського голови Володимир Пулинець та директор Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини Микола Кушнір. Традиційно, на завершення заходу головний рабин Буковини Менахем Мендл Гліцнштейн зачитав поминальну молитву – кадиш.
Елла МАДЕЙ

peredplata