Цьогорічний бюджет медичної галузі Чернівці – найкращий у Західній Україні

Цьогорічний бюджет медичної галузі Чернівці – найкращий у Західній УкраїніНа цьому наголошувалося сьогодні на підсумковій колегії міського управління охорони здоров’я, яка відбулася в актовому залі Станції швидкої медичної допомоги м.Чернівців. Учасники обговорення підбили підсумки роботи медичної галузі міста за минулий рік та окреслили плани на рік новий.

Привітав медиків та уважно вислухав їхні проблеми та потреби секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. У своєму вітальному слові він, зокрема, відзначив: «Минулого року міська рада вела активну роботу з покращення матеріальної бази лікарень та поліклінік, умов роботи лікарів та лікування пацієнтів. Можливо, нам не вдалося зробити все, що ми запланували, але той впевнений хід, який ми набрали у напрямку реформування медичної галузі Чернівців дозволяє нам з оптимізмом дивитися у майбутнє. Міській бюджет на медицину цього року становить 142 мільйони гривень. За оцінками фахівців це найкращий бюджет на медичну галузь серед усіх міст Західної України. Цього року нашими пріоритетами є добудова дитячої лікарні, закупівля нового обладнання, покращення умов перебування пацієнтів у медичних закладах, соціального захисту медпрацівників. Переконаний, що спільними зусиллями ми досягнемо поставлених цілей. А медицина у Чернівцях стане взірцем для всієї медицини нашої держави!»
Після завершення тривалого обговорення підсумків роботи галузі у минулому році, колегія міського управління охорони здоров’я серед найпомітніших планів на 2012 рік назвала відкриття двох відділень сімейної медицини на базі КМУ «Міська поліклініка № 2» та «Міська дитяча поліклініка», подальше удосконалення матеріально-технічної бази та впровадження сучасних медичних технологій в закладах охорони здоров’я, продовження будівництва хірургічного корпусу КМУ «Міська дитяча клінічна лікарня» та його оснащення.

Для довідки:
В м.Чернівці з населенням 250,1 тис. мешканців сконцентровано лікувальні заклади, які надають первинну медико-санітарну та спеціалізовану медичну допомогу. В місті функціонує 39 лікувальних закладів в тому числі: 16 міської комунальної власності, 19 – обласної, 4 – відомчі. Медичну допомогу територіальній громаді міста надають 15 бюджетних акредитованих установ охорони здоров’я.

За рахунок бюджету міста в галузі існує 4075 робочих місць, за рахунок доходів від реалізації платних послуг – 173.Медичні послуги територіальній громаді міста надають 4,35 тисячі осіб, із них – 1079 лікарів, 1814 – середніх медпрацівників, 1459 осіб молодшого та обслуговуючого персоналу. В медичній галузі міста працює 10 Заслужених лікарів, 21 кандидат медичних наук, 603 лікарі вищої та першої категорії.

Кількість відвідувань в поліклініках міста за 2011 рік склала 2,1 млн. осіб. За медичною допомогою до стоматологів звернулось 148,3 тис. хворих. В умовах денних стаціонарів поліклінік та жіночих консультацій пологових будинків отримали лікування 13,0 тис. пацієнтів, ще 13,2 тис. хворих були оздоровлені методом „стаціонар вдома”. В стаціонарах міста отримали лікування понад 35 тис. хворих. В пологових будинках міста продовжується практика ведення пологів в індивідуальних та сімейних залах. За 2011 рік народилось 5054 дитини.

Обсяг видатків галузі за 12 місяців 2011 року склав 118,6 млн. грн. Лікувальними закладами залучено позабюджетних надходжень на суму 12,6 млн.грн. (за 2010 рік – 10,5 млн. грн.). З цільових фондів міської ради для охорони здоров’я виділено 807,2 тис.грн., на оплату ремонтно-реставраційних робіт в поліклініці №2 – 2670,9 тис.грн. Протягом 2011 року оплачено за отримання ліків по пільгових рецептах ветеранам війни 233,1 тис. грн. Проведено протезування зубів пільговим категоріям населення на загальну суму 580,0 тис грн. За надання спеціалізованої медичної допомоги жителям міста в науково-дослідних інститутах та центрах з міського бюджету оплачено 420,0 тис. грн.

За минулий рік в медичній галузі міста відбулися істотні якісні зміни краще. Відремонтовано приміщення фізіотерапевтичного відділення міської поліклініки №1 на вул. Шептицького,20. В міській клінічній лікарні №3 проведено ремонт неврологічного відділення, реконструкція маніпуляційного кабінету ревматологічного відділення, після капітального ремонту відновив роботу стоматологічний кабінет, який повністю відповідає сучасним вимогам. В пологових будинках проведені планові поточні ремонти, виконаний капітальний ремонт з реконструкцією операційного блоку в пологовому будинку №2. Замінено вантажний ліфт та збудована кімната для сучасної дизельної установки в акушерському корпусі пологового будинку № 1. Будівництво міської дитячої клінічної лікарні знаходиться на завершальному етапі. Проводяться роботи щодо закупівлі сучасного медичного обладнання для оснащення відділень новозбудованої лікарні. В міській стоматологічній поліклініці проведений ремонт зали очікування пацієнтів. В міській лікарні №4 відремонтовано неврологічне відділення. Відремонтований та оснащений меблями та інвентарем новий пункт станції швидкої медичної допомоги «Руський».

Суттєво зміцнено й матеріально-технічну базу закладів охорони здоров’я міста. За спонсорські кошти встановлений сучасний рентгенівський апарат французької фірми CAMARGUE в лікарні №4 (850,0 тис.грн.). За кошти державного бюджету в КМУ «Міська поліклініка № 1» придбано флюорограф з цифровою обробкою зображення вартістю 628,5 тис. грн. За рахунок благодійних внесків придбаний дефібрилятор для пологового будинку №2 (32,0 тис.грн.). За позабюджетні кошти в рентгенкабінет КМУ «Міська лікарня № 3» придбана нова установка для обробки рентгенограм \”Кровлекс\” вартістю 7,5 тис. грн. За кошти міського бюджету станцією швидкої медичної допомоги закуплено 3 кардіодефібрилятора – монітора (97,0 тис.грн). Від спонсорів станція швидкої медичної допомоги отримала 300 комплектів форми для працівників бригад швидкої допомоги. В міській стоматологічній поліклініці встановлений дентальний рентгенапарат з радіовізіографом, комп’ютерна мережа по усіх лікувальних кабінетах поліклініки. За рахунок коштів міського бюджету пологовими будинками придбано 2 низькотемпературні холодильники для збереження плазми крові (31,4 тис.грн.). За кошти державного бюджету міською лікарнею №2 отриманий реанімаційний комплекс вартістю 37,4 тис.грн. Поліклінікою профілактичних оглядів за власні кошти придбаний флюорограф з цифровою обробкою зображення вартістю 408,5 тис.грн. За рахунок різних джерел фінансування лікувальними закладами міста отримано та закуплено медичне обладнання на загальну суму понад 1,9 млн.грн.

peredplata