Бурбак пропонує забрати газогін із балансу \”Чернівцігазу\”. У ПАТ кажуть, таке рішення для Чернівців небезпечне

Бурбак пропонує забрати газогін із балансу "Чернівцігазу". У ПАТ кажуть, таке рішення для Чернівців небезпечнеНардеп з Буковини Максим Бурбак опублікував на сайті міськради петицію про те, щоб забрати з балансу “Чернівцігаз” нитку газогону. У товаристві ж кажуть, таке рішення не принесе чернівчанам нічого, окрім проблем.

Петиція Бурбака про скасування рішення міськради, прийнятого у 2011-му році, про передачу ПАТ \”Чернівцігаз\” безоплатно на баланс від територіальної громади міста Чернівців другої нитки газогону, за добу набрала більше 100 голосів.

Депутат стверджує: віддати газогін, який обійшовся громаді у 23 мільйони гривень безоплатно — рішення ганебне.

Без газогону Чернівцям загрожує НС, — газовики У ПАТ \”Чернівцігаз\” журналістам ІА \”А.С.С.\” розповіли, якщо таке рішення приймуть — товариство його виконає. Але застерігають, без газогону чимало чернівчан та жителів Новоселицького району залишаться без газу. А якщо газогін не працюватиме й у зимовий опалювальний період — у Чернівцях буде НС.

\”У зимовий період ситуація небезпечна. Збільшиться кількість аварійних ситуацій по місту. Бо за допомогою цього газогону робиться кільцювання, що забезпечує постійний тиск газу: завдяки йому відсутні скачки газу, загрози того, що газові прилади можуть вийти з ладу. Для цього він і будувався. В літню пору втримаємо, але в зимовий це буде нереально. Це буде НС\”, — розповідають у ПАТ \”Чернівцігаз\”.

За словами газовиків, вказаний газогін обов\’язково потрібно обслуговувати у зимовий період: виконувати низку технічних робіт, аби він працював; регулювати газове обладнання; вирішувати аварійні ситуації. Для цього треба мати ліцензії, матеріально-технічну базу і спеціалістів.

\”У міськради буде вихід: або створити нове підприємство у Чернівцях, або укласти, знову ж таки, договір на обслуговування з ПАТ \”Чернівцігаз\”. А щоб обслуговувати газогін із чернівчан все одно будуть стягувати плату, це той же встановлений тариф. Тобто, окрім проблем для споживачів газу це нічого не принесе\”, — продовжують у \”Чернівцігазі\”.

Зараз товариство готує відкритого листа у відповідь на петицію. Газовики додають, кількість аварійних ситуацій свого часу і змусила будувати газогін. Мовляв, це була життєва необхідність для Чернівців. А сьогодні користувачів більше, а тому і більший ризик.

\”За останні роки на суттєвий відсоток зросла кількість споживачів газу. А щодо заяв про те, що потрібно повернути газогін у власність громади — він і так у власності територіальної громади. У нас він на балансі, ми його обслуговуємо\”, — кажуть у ПАТ.

Сайт http://acc.cv.ua/

Відповідь народного депутата України Максима Бурбака газовикам

-Навіть не сподівався на іншу реакцію газового монополіста.

Але не треба лякати людей різними надзвичайними ситуаціями та замерзлими оселями взимку. Коли урядом Арсенія Яценюка приймалися рішення, якими впроваджувалася демонополізація ринку енергопостачання, розпочиналась, нарешті, реформа газо- та електропостачання, які дозволили вперше перезимувати 2 роки без закупівлі жодного кубометра газу в країни-агресора Росії, тоді нас також лякали. Але пережили в теплих оселях без жодних віялових відключень. І я вас запевняю, що й цього разу шантаж газових структур підконтрольних олігарху Фірташу не пройде.

Повертаємо газогін громаді, визначаємо справжню ринкову вартість та здаємо в оренду постачальникам газу на відкритому прозорому публічному конкурсі. Так само, на конкурсі можливо і обрати структуру, яка буде проводити технічне обслуговування газогону. Годі набивати кишені олігархів за рахунок громади та підгодовувати запроданівську зграю у міській раді.
P.S. Цікаво, а скільки у вартості кубометра газу складає тариф на транспортування розподільними трубопроводами і скільки заробив Чернівцігаз за весь час безкоштовного використання мережі, збудованої за кошти громади?

peredplata