Микола Салагор: Буковина розвивається за рахунок інших регіонів

Микола Салагор: Буковина розвивається за рахунок інших регіонівВкотре мова піде про економічний розвиток краю. Сьогодні – з точки зору бюджетоформуючого сегменту роботи митниці.
Не секрет, що Чернівецька область є дотаційною. Однак ми маємо достатній потенціал, аби забезпечувати життя краю на досить високому рівні. Питання лише в тому, чи потрібно це місцевому бізнесу, а чи краще працювати за тими схемами, що дають власне збагачення і, як наслідок, не забезпечують надходжень до бюджету регіону.

Переважання другого варіанту ведення підприємницької діяльності досить легко проілюструвати митною статистикою. Лише трохи більше 10% забезпечених Чернівецькою митницею надходжень сформовано буковинськими суб‘єктами господарювання.

«Ситуація не з найкращих, – наголошує начальник митниці Микола Салагор. – У своїй роботі ми досягаємо вагомих результатів. Перевиконання планових показників обчислюється сотнями мільйонів. Це заслуга прозорого бізнесу. На жаль, не буковинського».

Показники митних надходжень до бюджету справді чималі. Упродовж десяти місяців поточного року уже перераховано до державної скарбниці понад 2 млрд. 117 млн. грн. У жовтні Держбюджет поповнено на 294, 9 млн. грн. (141% планових показників), що в свою чергу забезпечило надходжень до спецфонду області на ремонт доріг на суму понад 40 млн. грн. Усього з початку дії експерименту (з вересня 2015 року) за рахунок перевиконання індикативних показників до спецфонду надійшло майже на 600 млн. грн.

Чернівецька область – найменша з усіх областей України. Належною організацією взаємодії із підприємцями Чернівецька митниця ДФС спромоглася забезпечити рівень виконання плану вищий, ніж Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Херсонська та інші області, які мають значно потужнішу промисловість, а значить й кращі ресурси. Майже 90% митних платежів надходять від суб‘єктів зовнішньоекономічної діяльності, які розташовані за межами Буковини. Саме їх прозора робота створює належний економічний потенціал для розвитку краю. Упродовж останніх 3 років список таких підприємців (не буковинських!) лише збільшується. У 2015 році у митниці здійснювало зовнішньоекономічну діяльність 746 суб‘єктів ЗЕД, у 2016 році – 932. Станом на сьогодні їх кількість становить 955. Частка місцевих підприємств дуже низька і коливається у межах 10-15% у розрізі платежів.

«Ми забезпечили сприятливі умови для нормального ведення бізнесу у правовому полі: працюй – плати податки – розвивайся, – коментує Микола Салагор. – Апріорі не припускаємо співпраці лише з тими підприємцями, які не хочуть сплачувати податки. Наразі ніхто із суб‘єктів зовнішньоекономічної діяльності не перейшов працювати у іншу область, окрім фірм, які належать зятю губернатора краю. Тобто заяви пана Фищука на останній колегії облдержадміністрації не відповідають дійсності. Якщо б зять сплатив до бюджету те, що зобов‘язаний був сплатити, то у області з‘явилося б ще 10 метрів асфальтованої дороги. Воістину, краще робити дороги, ніж говорити».

peredplata