Пам’яті товариша. У Сучаві помер буковинець Ромео Істратій

Пам’яті товариша. У Сучаві помер буковинець Ромео Істратій

Ромео Істратій
(7 вересня 1955 року – 9 грудня 2017 року)

Днями велику і непоправну втрату понесла журналістика Румунії, України і всієї Європи. У Сучаві помер європеєць Ромео Істратій.
Він був вправним журналістом, письменником, видавцем, професором. А найкращим був європейцем.

Ромео до безтями любив Буковину по обидва боки кордону. Він не ділив її на південну і північну, на українську і румунську. Він її любив європейську.
Ромео зичив добра всім. І робив все для того, щоби кожна людина, яка з ним спілкувалась, співпрацювала і жила, ставала добрішою та світлішою. Бо сам був добрим і світлим.

Він завжди носив білий кашкет і з такими ж товаришами («кашкетниками») щопонеділка пив пиво, говорив про літературу, культуру, мистецтво.
Коли ми спілкувалися з Ромео, не відчували жодних кордонів чи бар’єрів. Він руйнував бар’єри і кордони. З ним не відчувалося незнання мови. Він міг говорити своєю, румунською, я з ним говорив українською. І ми розуміли один одного.

Він був великим європейцем. І дуже хотів, аби Україна якнайшвидше стала до лав великих європейських держав.

Ромео ненавидів війну та агресію. Дуже хотів побувати на Донбасі. Аби на власні очі побачити той жах і страхіття, якого українській державі завдає Путін і його Росія. Він хотів написати про війну так, як тільки вмів сам. З великою тривогою і болем. Аби люди, котрі прочитали про це, більше ніколи не хотіли воювати і не дозволили б своїм правителям розпочинати війни будь-де і будь-коли.

На жаль, не судилося це здійснити Ромео. В останні місяці важка хвороба завадила письменнику.

Ромео Істратій любив Україну, і боляче сприймав її рану на Донбасі та в Криму. Він з пошаною ставився до наших воїнів та волонтерів, котрі своєю кров’ю та потом зупинили зажерливу Росію. Він розумів подвиг українських людей, котрі вберегли і продовжують берегти Європу від російської навали та її смертоносної зброї.

Ромео мав мрію, яку почав здійснювати цього року. Він хотів зібрати сюжетні та портретні фотографії з війни на Донбасі і зробити постійно діючу виставку у парламенті Румунії. Аби політики та державні діячі бачили жахіття війни і берегли мир у Європі.
Шкода, що цю добру справу обірвала смерть.

Ромео Істратій встиг випустити кілька художньо-публіцистичних книг.

Як журналіст, видавець, філософ і професор Ромео Істратій багато виступав перед студентами Румунії та України.

Одну із останніх лекцій він прочитав у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Останній вічний прихисток Ромео Істратій знайшов у Сучаві.

Нехай рідна буковинська земля стане лебединим пухом великому європейцеві Ромео Істратію.

Петро Кобевко, редактор газети \”ЧАС\”

peredplata