Губернатору Буковини Фищуку треба йти

Губернатору Буковини Фищуку треба йти
«Я не знаю, про що ви там говорите,
але їхати треба»
з чернівецького єврейського гумору 70-х років ХХ століття

Вже тільки дуже лінивий буковинець не говорить про проблеми і конфлікти на найвищому рівні влади у нашому краю.
Микола Салагор, головний митар Чернівецької області аргументовано і доказово звинуватив Олександра Фищука, губернатора області, у тому, що його родина (сват, сваха і зять) задіяні у корупційних схемах на митниці. Незаконні оборудки на митниці родичі прикривають прізвищем губернатора, який, можливо, й не все знає, що робиться за його спиною.

Аби він знав усе, газета «Час» ще минулого року спробувала пролити світло на контрабанду. У статті «Бої без правил» головний митар області, генерал-лейтенант митної служби Микола Салагор навів конкретні приклади, де зять, сват і сваха Фищука діяли незаконно. Потім він розповів, як сам губернатор спробував «втихомирити» митаря.

Фищук сказав, що це все неправда. І буде цьому дана відповідна оцінка компетентних органів.

Пройшло уже чимало часу. Люди хвилюються. Бо ні оцінки не дано, ні спростування таких серйозних звинувачень.
Політичний казан кипить і булькає. Ось-ось зірве кришку. Якщо так станеться, то на Буковині можуть статися непрогнозовані та незворотні процеси.
Зараз область спускається на дно за основними показниками діяльності голів ОДА за 2017 рік. Фищук займає 23, передостаннє місце у рейтингу. Позаду нього тільки Волинський губернатор. Далі спускатися нікуди.

За роки такої діяльності губернатор Фищук область занапастив. Ми відстаємо у будівництві доріг, у зарплатах, розвитку соціальної сфери.
Натомість, у нас розвивається контрабанда та торгівля контрабандою. Область перетворюється у зону, де процвітає «коза-ностра» (наша справа). На щастя, ще не зафіксовано великого показника смертей у контрабандних схемах. Але до цього йде, якщо негайно не вжити радикальних заходів.

Народний депутат України, лідер обласної організації партії БПП «Солідарність» Іван Рибак, дуже терплячий і толерантний політик, тут вже не стримався і змушений жорстко відреагувати на цю ситуацію, що склалася у Чернівецькій області:
– Микола Салогор і Олександр Фищук довоювалися, – написав у ФБ народний депутат. – Влада на Буковині доводить її до фіналу, але є ще один крок до ДНА. Згідно опублікованому рейтингу Чернівецька область на 23 місці серед 24-х можливих.

Замість того, аби прорахувати прорахунки і зробити правильні висновки, заспокоїтися, і почати виправляти ситуацію, влада її загострює. Контрабанда на митниці не зупиняється.

Наприклад, 19 січня на Водохреща Чернівецькою митницею ДФС складено протокол про порушення митних правил. Зокрема, статті 485 Митного кодексу України.

Інформація цього разу надійшла з Києва. Там отримали відповідь від митних органів Болгарії, що однією фірмою з України надані неправдиві відомості для митного оформлення документів. І знову ж, ця фірма належить зятю голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука.
Складається враження, що зять уже цілеспрямовано компрометує свого тестя. Адже саме про це раніше говорив генерал Салагор (стаття «Бої без правил» газета «Час» від 28 грудня 2017 року).

Замість того, аби зупинитися, не порушувати митні правила, не руйнувати українську владу, – знову порушення, знову неправдиві дані.
Встановлено цього разу, що неправомірно зменшено до сплати податків і зборів у сумі 753 710 грн. 64 коп.
За це порушення буде стягнуто до Держбюджету України понад 2 млн. грн. штрафу.

Раніше губернатор казав, що подібні справи не мали судових рішень. Дійсно, наші суди часто виносили рішення не на користь митниці. Але у 2017 році Вінницький апеляційний суд три рази прийняв рішення, за якими оштрафували фірми родичів Фищука на суму 1,5 млн. грн.
Тепер до справи залучені уже митні органи Києва.

Цими днями закінчується двомісячний термін після того, як президент підписав новий закон, який дозволяє йому швидко і безболісно знімати з посад голів ОДА, РДА та їхніх заступників. Те, що нароблено у Чернівецькій області, не дозволяє Фищукові надалі перебувати на посаді голови ОДА. Бо своїми діям і діями своїх сватів та зятя, він не тільки завдає шкоди Україні, але й компрометує президентську гілку влади на Буковині. Зараз Фищука перестають слухати підлеглі. Вони часто не виконують доручень. Бо не поважають його як керівника.
А з ним зневажають і президента Петра Порошенка.
Далі так тривати уже не буде.

(Далі буде)

Петро Кобевко

peredplata