Євросвині. Подробиці загибелі та захоронення свиней на Буковині

Євросвині. Подробиці загибелі та захоронення свиней на Буковині

Днями селяни у селі Луковиця Глибоцького району помітили на полях рух автомобілів та екскаваторів. Коли кілька людей підійшли до ями у полі, то жахнулися. Там були закопані сотні чи й тисячі туш свиней. Свині різної ваги і розмірів.

Євросвині. Подробиці загибелі та захоронення свиней на Буковині

Селяни забили тривогу, перекрили дорогу, викликали підмогу… А влада в особі голови ОДА Олександра Фищука тільки на третій день спромоглася на якусь інформацію. Мовляв, свиней вириємо, заберемо і перепоховаємо. А яму, нелегальний скотомогильник, продезінфікуємо, почистимо і забетонуємо.
Зараз свиней забрали в авта і під охороною поліції десь вивезли.

Хто це зробив?

Чи не африканська чума у свиней?

Ні влада, ні поліція, ні управління цивільного захисту досі не знає.

Чи, можливо, роблять вигляд, що не знають?

Аби заспокоїти людей, відразу проінформували, що ці тушки не хворіли чумою.

А чим? Якщо їх тисячі…

Редакція газети «Час» дещо дізналася про загибель та захоронення свиней.

З власних джерел, яким ми довіряємо і які компетентні у проблемі нелегального скотомогильника, нам вдалося дещо більше дізнатися за інших:
– Почалися слідчі дії, – сказав інсайдер. – І я не маю права тепер назвати того, хто закопав тушки. Але заявляю, що про це знав губернатор Фищук раніше. Коли ще міг озвучити цю інформацію.
Чому він цього не зробив?
– Нехай сам відповість на це питання
– Ви знаєте причину загибелі свиней?
– Так. У нас протягом двох місяців африканська чума.
– Чому нам брешуть, що нема чуми?
– Бо їм це вигідно. І це не 600 свиней, як вам кажуть, а біля 3 000. Експертиза за одну добу прийшла до висновку, що чуми нема. Це – неправда. Така експертиза повинна проводитись 8-9 діб. Насправді ми оскаржуємо це рішення. Бо протягом двох місяців у людей гинули свині. Але ніхто нічого не говорив, поки у одного підприємця зараз не загинуло 200 свиней. Він їх спалив.
Але є свідки, що 60 свиноматок на території «Колоса» були закопані працівниками. Коли у Луковицях виявили, то люди змусили їх викопати. І вони завантажили їх на 8 чи 9 КаМАЗів, вивезли у село Цурень під підприємство «Євросвинки». Там люди піднялися.
Але ці авта залишили навіть не на території, а на полі. Там з тушок стікала кров. Собаки її злизували і розносили по дворах інфекцію. І люди іншого села теж оговталися.
– І де тепер ці КаМАЗи?
– Не знаю куди їх вивезли. Їх мусили би спалити. Але цього не зробили. Тепер не відомо, де тушки.
– А що з тим підприємством, де виявили чуму?
– Там робили дезінфекцію. Зняли штукатурку зі стін свинарника і… посипали нею дорогу, де їздять автомобілі?!.

Євросвині. Подробиці загибелі та захоронення свиней на Буковині

І проблема зі скотомогильником також не вирішена. Хоча поліція відкрила кримінальну справу.

– На жаль, поки що господаря свиней встановити не вдалося, – прорік голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук.
І він сподівається, що люди йому повірять? Ні!
Не вірять. Бо область невелика, свиней і євросвинок тут – як кіт наплакав. Та й водії, які возили тушки і екскаваторник, який закопував їх, інформацію, звідки вони походять, вже давно видали поліції. А поліція змушена була повідомити про це Фищука.
Для чого він бреше?!
Тому, що Фищук – влада. Брехлива. Цинічна. Нелюдяна.

Бо українська влада з українськими громадянами так себе не поводила б.

Вже в середу зранку продавці м’яса з базарів Чернівців перекрили дорогу біля мерії. Їм заборонили торгувати свининою. Серед їхніх вимог прозвучало: «У відставку всю владу!»
– Чому поліція забороняє продавати свинину? – обурюються люди. – Ми торгуємо м’ясом, яке збираємо у домогосподарствах. Скільки там може бути свиней – 2-3, не більше. А на скотомогильнику закопані тисячі тушок. Не нас закривати треба, а великих виробників. Чому у магазинах «Колос» свинину продають?
Відповіді на це не буде доти, поки брехуни від влади і відповідних служб не скажуть, хто закопував тушки і яка хвороба їх скосила.
Якщо найближчим часом не буде інформації правдивої, буде бунт!

Петро Кобевко

Р.S. Журналісти підловили на брехні буковинську владу.
Зокрема, керівник управління надзвичайних ситуацій Чернівецької ОДА Олексій Гайдай сказав наступне: «Можливо, здійснювали захоронення решток тварин у перемішку із землею. Воно не несе загрози для людей. Тим більше, що власник зобов’язався забетонувати, через 5-6 місяців будь-яка інфекція втрачає силу і буде безпечною для людей».
Тобто Гайдай знає власника. Чому тоді його не знає Фищук? І що робити тим людям, які живуть біля скотомогильника цих 5-6 місяців, поки «зникне інфекція»?
Агій, брехуни!

Р.Р.S. Нещодавно ветеринари зафіксували спалах африканської чуми у селі Молодія (сусіднє село з Луковицею). Там було спалено 560 тушок свиней у одному із фермерських угідь. Люди у селі говорять, що фермер купив корми для свиней у «Колосі». Коли прийшли перевіряти «Колос», то виявилося, що там немає жодної свині – ні великої, ні малої. А через декілька днів «знайшовся» скотомогильник поруч з «Колосом».
То хто бреше – люди чи влада?! Чому одному фермеру можна приховати тисячі тушок свиней, а інший – повідомив органи влади. Можливо, тому, що той один має зв’язки з владою, прокуратурою, поліцією?..

peredplata