На горі погорільців, які втратили майно і робоче місце розпочався великий піар

На горі погорільців, які втратили майно і робоче місце розпочався великий піар Страшна пожежа сталася у понеділок, 19 березня, пополудні. Загорілися контейнери 5-го сектору з килимами. Вогонь блискавично охопив велику площу, де краму було на десятки мільйонів доларів.
Полум’я і чорний їдкий дим огорнув увесь Калинівський ринок.

Пожежа розповсюдилася на територію 1000 кв. м. Причиною загоряння стала необережність і невміння одного підприємця користуватися зварювальною технікою. Напередодні він одержав дозвіл на зварювальні роботи у своєму контейнері. Але знехтував правилами протипожежної безпеки і скоїв велике лихо не тільки собі, а й своїм сусідам.

Коли почалася пожежа, люди ще не відали, до якого жахіття вона призведе. Осередок загоряння чоловіки спробували навіть гасити… снігом. Вони набирали у руки сніг і кидали у багаття. Це нічого не допомогло. Вогонь миттєво розповсюдився. Синтетичні килими, ковролін, пластик зайнялися на площі спочатку 500 м, а згодом і на 1000 кв.м.

Хоч пожежні приїхали швидко, але не могли відразу локалізувати вогонь. Люди кинулися рятувати своє добро і заважали роботі пожежних. Діти, жінки, чоловіки хапали важкі сувої килимів і виносили їх подалі від вогню – між рядами 5 сектору.

Гідрантів не було. 23 екіпажі, 66 пожежників героїчно боролися з вогнем. І тільки під ранок вдалося його втихомирити.
Як з’ясувалося, у пожежних авт нема піни для гасіння подібних вогнищ. А килими у своїй структурі мають нафту. І при вогні з водою нафта ще більше розгоряється, а не гаситься. Тому гасили пожежу аж до ранку.

Приїхав мер. Але що він міг вдіяти?!

Збитки підприємців обчислюються десятками мільйонів доларів. Єдина втіха, що немає жертв. Бо пожежа сталася у вихідний день. Якби це було в інший день, хтозна чи обійшлося б без трагедій. Трьох людей медикам довелося відвезти до лікарні з незначними опіками і кільком надали допомогу на місці.
Наступного дня зібралися погорільці на згарищі. Знову приїхав мер.

Радилися, як допомогти людям. На килимових рядах – розплавлений пластик і синтетика, зруйновані , обгорілі приміщення. Повна розруха. Жінки не стримують сліз. Люди намагаються оцінити збитки. Мер та адміністрація ринку думають, як допомогти.

Вже адміністрація прийняла рішення про припинення нарахування плати за користування торговими об’єктами у секторі №5 (килимові ряди).
Також звернулися до міської ради, аби торгівельні об’єкти відновити за рахунок коштів підприємства «Калинівський ринок».

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 статті 270 ККУ (порушення вимог пожежної безпеки). За цією статтею винуватцю загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі. Але це покарання не компенсує збитки, які наразі зазнали підприємці, крам яких згорів у пожежі у секторі №5.

На горі людей, які втратили кошти, робоче місце, товар розпочався великий піар. Депутати і мер вирішують надати кожному, хто потерпів від пожежі, 150 000 гривень для відбудови 23 кв. м робочого місця. Також будуть звертатися до кабміну, аби він зі свого боку компенсував втрати. Це добре, що допомагають людям. Але з іншого боку, чому з коштів інших людей?

Хіба коли хтось з нас ходив на ринок, у сектор №5, там добрі підприємці подарували по 1 килимку кожному чернівчанину? Ні! То чому ми маємо відповідати своїми коштами за те, що той же підприємець не придбав за 200 грн. вогнегасник і не встановив у своєму контейнері.

Чому ми маємо відповідати за те, що мер з депутатами не заслухали жодного разу пожежних і не спитали їх про забезпечення команд і авт пінними розчинами для гасіння подібних пожеж?

Чому ми маємо відповідати своїми коштами за те, що адміністрація (попередня і нинішня) Калинівського ринку для своїх надприбутків дозволила встановлювати контейнери дуже щільно, і між проходами неможливо проїхати ні пожежним, ні швидким медичним автам?

Чому ми відповідаємо своїми коштами за те, що підприємці не застрахували свій товар? І хто з нас 100-відсотково впевнений, що незастрахований товар не був контрабандистський?

Чому серед депутатів та членів виконкому міської ради так багато підприємців з Калинівського ринку?

І, насамкінець, до редакції газети «Час» як до останньої інстанції часто звертаються погорільці. Це бувають дуже бідні люди, багатодітні, пенсіонери, у яких вогнем знищено хату, нажите добро. І ніхто їм через сесії міської ради не виділяє кошти для компенсації. Тільки страхові компанії платять за умови саме страхування нерухомості та майна.

Депутати і мер зараз більше думають про себе. Вони виділяють кошти погорільцям, аби згодом просити у них голоси на виборах.
Тож вони вже віднині вчиняють підкуп, за який будуть відповідати так, як відповідає тепер депутат Білик з РМ.

А не краще б було за всі ці кошти збудувати на Калинівському ринку прекрасний, сучасний супермаркет з відповідними засобами пожежної безпеки, гідрантами, сигналізацією, охороною і т. п. І у тому супермаркеті на пільгових умовах передати робочі місця погорільцям. Інші розподілити на конкурсі.
Таким чином Калинівський ринок почне перетворюватися у європейський супермаркет і зникне різна небезпека – повенева, пожежна, злодійська і т. д.
Петро Кобевко

peredplata