Визволення Чернівців відкладається на невизначений період

Гучні та грізні заяви про розпуск Чернівецької міської ради з одного боку і відставка голови міста з іншого, виявилися лиш маленьким, тихеньким «пуком». Ніхто нікого і нікуди не післав. Всі залишилися на своїх місцях. І все, як було, так і триває. Місто котиться на дно.

Разом зі снігом з доріг сходить асфальт. Разом з бурульками на голови чернівчан падають балкони. Лупляться фасади і руйнуються будинки.

Визволення Чернівців  відкладається на невизначений період

А у раді роблять вигляд, що вони працюють. Тільки не видно їхньої роботи. Чи, навпаки, видно, як все руйнується, губиться, зникає. А вони залишаються. І нічого так виглядають. Вгодовані, охайні, доглянуті. Ніц не бракує ні мерові, ані депутатам.

Місяць тому секретар міської ради, голова фракції «Рідне місто» Василь Продан нахвалявся на день визволення Чернівців, 29 березня, визволити місто від голови Олексія Каспрука.

З іншого боку, голова фракції «Народний Фронт» у верховній раді Максим Бурбак уже 34-й раз повідомив, що у парламенті вже є голоси для того, аби депутатський корпус Чернівецької міської ради розпустити до бісової матері.

Чим голосніше вони кричать один на одного, тим міцніше прилипають до своїх крісел. Депутати – до депутатських, а мер – до мерського.
І нема на те ради.

Напередодні сесії секретар Василь Продан таки зібрав прес-конференцію, на якій говорив про те, який поганий Каспрук і його команда.
Каспрук теж зібрав напередодні прес-конференцію, на якій говорив про те, який поганий Продан і весь депутатський корпус.

Або люди вже чогось не розуміють, або вони вже геть здуріли. А, може, навпаки, вони нас усіх кілька років поспіль дурними вважають. Якби було інакше, то вже давно б не грали комедії. Натомість, сіли б за круглий стіл і домовилися між собою про те, як краще працювати на громаду і місто. А не гризтися один з одним.

Раніше складалося враження, що їхня війна справжня. Чим далі, стає зрозумілим, що все те служить одній меті: нічого не робити для міста і громади, а все тільки для себе, своїх рідних, своїх однопартійців, кумів, друзів і їм подібних.

Коли зійшов сніг і оголилися проблеми, мерові Каспруку стало навіть вигідно, аби його відправили у відставку.
Він зараз з себе робить битого. А у Чернівцях битих люблять, їх жаліють, за них голосують.

Отож можна зовсім не перейматися господарськими справами, можна не латати дороги, не ремонтувати балкони, не фарбувати стіни будинків. І тобі нічого не скажуть люди. Бо у тебе буде відмовка. Мовляв, мені заважають депутати. Вони не виділяють гроші на міську господарку, не слухають мера. Тому і нічого не може мер робити. А на закінчення ще й поскаржиться голова, що його б’ють, працювати не дають, з посади женуть.

Таким чином, піде Каспрук на вибори битий. І люди його пожаліють. Тож знову виберуть головою. І знову все повториться. Місто занепадає, дороги перетворилися у суцільну яму, будинки облупилися від сорому і від недогляду.

Отока вигода Каспрукові.

З іншого боку, вигідно й депутатам. Вони мають більшість і голосують собі так, як їм треба. Мер не може ні на що вплинути. Коли починають розглядати якісь земельні питання, де є інтерес когось із депутатської більшості, відразу знаходяться потрібні голоси і відповідні рішення.

Якщо мер накладе вето, то його відразу записують ледь не у вороги всього українського народу. І знову беруться за своє.

А Чернівці з такими депутатами та таким мером скотилися на дно. Вже останнє місце посідає місто за комфортністю. Далі падати нікуди. І ніхто нікуди не йде.
На прес-конференції Василь Продан сказав, що не буде порушувати питання про усунення з посади Олексія Каспрука. Також не забув наголосити, що даремно Максим Бурбак уже 34-й раз згодився розпустити міську раду. У нього нема на це ні повноважень, ані голосів у верховній раді.

Тож все залишається так, як було досі.

І нема на це ради.
Петро Кобевко

peredplata