Вибори в ОТГ на Буковині. Заставна

Вибори в ОТГ на Буковині. ЗаставнаВибори голови та депутатів Заставнівської міської ОТГ відбудуться 29 квітня цього року.

До міста виявили бажання приєднатися тільки жителі села Вербівці. Якщо все станеться так, як задумали, то в ОТГ буде 6 921 виборець. Вибиратимуть 26 депутатів і одного голову. Село матиме тільки 2 депутатів. Тож основну роль для формування громади відіграватиме Заставна, де обиратимуть 24 депутати і голову, звичайно.

Початок виборів тут позначився скандалами та судами. Спочатку «Самопоміч» не погодилася з тим, що її обділили у посадах виборчої комісії. Згодом щось там не сподобалося й БПП «Солідарність» та іншим партіям. І, насамкінець, теперішній голова на зборах назвав керівництво колишнього голови геть бездарним. І за ним досі у Заставні прибирають лайно.

Цей виступ люди зустріли оплесками. Тим паче, що у залі був й екс-голова міста. Він міг своїми вухами почути і на свої очі побачити справжню оцінку своєї діяльності.

Вибори у Заставні проходять, як мокре горить. І нема на це ради. Одні кажуть, що наперед результати «розділені» між собою на трьох: Капіцький – Мельник – Гольцов.

Сергій Капіцький зараз – голова районної ради, і він представляє партію президента БПП «Солідарність».

Василь Мельник, заступник голови райради, стійкий бютівець.

Леонід Гольцов, керуючий справами районної ради, помічений у великих симпатіях до Олега Ляшка. Представляє партію РПУ.
Ця «трійця» вже довгий час ділить район на трьох. І тут також нема на це ради.

Бо не зумів Максим Бурбак з «Народним Фронтом» вплинути на розподіл політичних сил. Він домігся спочатку призначення до керма району Юрія Кітаря. Раніше сам Кітар займав високу посаду у комсомолі. Він був секретарем Туркменістанського республіканського комітету комсомолу. Там перековував останніх баїв та басмачів у комсомольців та комуністів. Його кування не принесло бажаного результату. Баї повернулися додому, і Кітар також повернувся з Туркменістану на Буковину. Спочатку тут він зумів довести до ручки завод «Чернівцілегмаш», який очолював до самого розвалу, а далі повернувся до рідного села Васловівці. Там також довів до ручки колгосп і подався керувати районом. Доводить його туди ж.

Партія Бурбака-Яценюка чомусь зробила політичну ставку на цього лузера. І помилилася. Він таки доведе партію так, як комсомол, колгосп, Легмаш, село і район.

Але все ж таки там, у громаді, мусять бути голова і депутати. Аби не дати довести Кітарю свою партію до ручки, Максим Бурбак зробив ставку на теперішнього міського голову Василя Радиша. Як би хто не ставився до нього, але своєю активною позицією, вмінням взяти на себе відповідальність у потрібний час і в потрібному місці, Радиш таки здобув авторитет серед людей. І, напевне, йому важко буде скласти конкуренцію на виборах голови. Тож цього разу «Народний Фронт» не прорахувався. Але навряд чи він зможе такий же успіх повторити на виборах депутатів. Попередні недавні цьогорічні вибори до ОТГ і трохи давніші у 2015 році – до ради на Заставнівщині підтверджують, що депутатський корпус тут ділитимуть між собою Капіцький, Мельник та Гольцов. Хоча вони зараз належать до різних партій, але мають єдину мету на Заставнівщині. Це – влада. Тому зубами вигризатимуть її у конкурентів.

Якщо проаналізувати попередні результати голосування до обласної ради, на окрузі, куди належить Заставна, то там явна перемога була і залишається за партією ВО «Батьківщина». У 2015 році за неї голосували у Заставні 1274 виборці (25,65%). Друге почесне місце посідала БПП «Солідарність» – 927 голосів (18,67%). У трійку призерів увійшла РПУ Олега Ляшка – 731 голос (14,72%).

Також 5-відсотковий бар’єр подолали партія УКРОП – 461 (9,28%) та ВО «Свобода» – 383 (7,71%).

Всі інші партії не змогли впоратися з прохідним бар’єром. Схожа тенденція може залишитися й на ці вибори. Хоча окремі зміни внесе таки «Народний Фронт». Бо Бурбак змушений буде зберегти лице і політичну честь мундира. Він ж бо там народний депутат. І буде дуже «невдобно» йому, якщо його партія не зможе мати власну фракцію в ОТГ.

Захоче також пробратися до керівництва й Аграрна партія України. Вона там раніше дуже блідо виглядала. І ситуація не змінюється. У Заставні не хочуть голосувати за партію, яку очолює Василь Козак з Сокирян. Тим паче, втрачаючи великі гроші на непотрібні речі, функціонери АПУ зовсім нічого не тямлять у виборчих кампаніях. І, як не дивно, нічому не вчаться. Коли ще до партії прихильно ставився колишній перший заступник голови ОДА Борис Баглей, то їй вдавалося долати бар’єр і здобувати голоси у Вижниці, Вашківцях, Кіцмані. Тільки Баглей перестав приділяти увагу партії, функціонери АПУ на Буковині геть зійшли на пси.

Тож їх чекає й відповідний результат у Заставні.

А Капіцький і БПП «Солідарність» в останній момент зробили хід Молдованом. Саме Василя Молдована висунули кандидатом на голову ОТГ. Хоча він офіційно буде самовисуванцем, але підтримають його і БЮТ, і БПП, і РПЛ, і «Громадська позиція»: їх об’єднала боротьба проти Бурбака та «Народного Фронту»
(далі буде)
Петро Кобевко

peredplata