Вибори в ОТГ. Такі вибори Заставні не потрібні

Вибори в ОТГ. Такі вибори Заставні не потрібніЯк і передбачала газета «Час», вибори до Заставнівської ОТГ будуть зовсім непростими. Звичайно, якщо вони ще й відбудуться 29 квітня. Бо там діється таке, що про це соромно людям сказати і в газеті написати.
Комітет виборців в Україні взагалі вважає, що у таких умовах, які створені у Заставні, вибори проводити буде неможливо. Зараз вони на межі зриву.
Що сталося? Кому заважає порядок і спокій у маленькому буковинському районі?

Раніше ми писали, що Заставну в останні десятиліття ділять між собою окремі політичні діячі та опозиційні партії. Одну з перших ролей у списку дестабілізації відіграє ВО «Батьківщина» та її містечковий лідер Василь Мельник.

Ця партія нібито в опозиції до влади. А насправді через своїх членів активно керує як і в області, так і у Заставнівському районі. Адже сам Мельник займає посаду заступника голови районної ради. Аби завжди бути при ділі, потрібний колот. Отож, колот і відбувається.

Другою дестабілізуючою ланкою у районі є РПУ Олега Ляшка.
Тут її очолює Леонід Гольцов. Він займає посаду керівника апарату райради. Його дружина – також на посаді у місцевій владі. Тож повний сімейний підряд нібито в опозиції десь там у Києві разом з лідером Ляшком, а у Заставні з Гольцовим при владі, при посаді, при грошах. Тобто вони і красиві, і розумні. Тож колотять районом скільки можуть.

Оливи у вогонь передвиборчої кампанії влив «Народний Фронт» зі своїм лідером Максимом Бурбаком. Його відвідини Заставни, виступи на зборах виборців стали серйозним подразником міського гнійника. Вже у залі була поділена громада, де сусід став ворогом іншого сусіда, а брат не поділяв думку брата. Навіть були принесені перші виборчі жертви. За репортаж з цих зборів позбувся посади на Суспільному телебаченні відомий тележурналіст Петро Голопапа.
А далі закрутився виборчий маховик. Через кілька днів з голови комісії відкликали Миколу Тарахкотелика. Його місце зайняла Лариса Марусяк. Жінка мужня і стійка.

Як з’ясувалося, не всім до вподоби її принципова позиція щодо проведення виборів. Пані Марусяк вирішила працювати чітко з законом і не поступатися принципам. У першу ніч після призначення їй уже погрожують по телефону. Натякають на неприємності. Але вона, незважаючи на погрози, не піддається.
Згодом вмикаються інші важелі. Одного дня до комісії хтось викликав поліцію. І майже у кайданках голову у супроводі поліцейських відвезли на перевірку щодо наявності алкоголю. Розгублена і заскочена зненацька жінка не змогла швидко зорієнтуватися. Тому піддалася вимогам поліції. Хоча мала законне право не дозволити проводити з нею обстеження. Аналіз на вміст алкоголю не дав бажаних результатів тим, хто хотів колоту.
Ситуація загострилася тоді, коли стало відомо, що чинний голова і кандидат на голову Василь Радиш таки матиме гідного суперника Василя Молдована, заступника голови РДА, спортсмена.

Перед висуванням останнього здавалося, що вибори могли пройти без виборів. І теперішній голова не мав за що переживати. Адже вміло до цього було підібрано село Вербівці, яке приєднувалося до Заставни. Там не більше 400 виборців. Голова має родинні зв’язки з місцевим керівництвом. Аби ніхто не захотів отримати хоч кілька голосів у селі, сільська голова нібито складала альтернативу міському.

Отож, у нього була альтернатива без альтернативи.
І тут з’явився Молдован. Не знаю, що так перепудило всіх, хто брав участь у підготовці різних передвиборчих сценаріїв, але проти цього кандидата почалася справжня боротьба.

Спочатку з’ясувалося, що Василь Молдован був кандидатом у депутати від БПП «Солідарність», а кандидатом на голову – самовисуванець.
У Великодній вівторок комісія вирішила скасувати його реєстрацію і як кандидата на голову, так і на округ. Василь Молдован подав до суду на рішення комісії.
Чернівецький адміністративний суд засідав цілу ніч. Тільки біля 3.00 у неділю, 15 квітня, винесено рішення задовольнити клопотання Молдована і відновити його реєстрацію кандидатом.

Тоді вже інший кандидат на голову та партія «Самопоміч» подають апеляційну скаргу на Василя Молдована. Цього разу справу розглядатиме Вінницький апеляційний суд.

А у Чернівецькому адміністративному суді стався курйозний випадок. І знову ж, пов\’язаний з алкоголем. Один з кандидатів з’явився у суд напідпитку. Сам це визнав. Мовляв, у вихідний день чоловік міг собі дозволити. Та й суддя не заперечив. Не заважає вести справу. Не порушує порядок. То нехай собі сидить у суді.

Але конкуренти, напевне, не дрімали (хоча була уже глуха ніч). Вони викликали поліцію. Аби засвідчила, як раніше – голові комісії, наявність алкоголю у крові чоловіка напідпитку.

Поліція приїхала, але… до суду у Заставні. У той час, коли її викликали до Чернівців.
Після цього сподівалися, що вже у Заставні буде спокій. Не буде п’яних у виборчих та судових процесах.
Помилилися.

Не встигли голову комісії Тарахкотелика замінити на Марусяк, як на другий день праці комісія більшістю голосів виявлятиме недовіру голові, яка ще й навіть не встигла приступити до роботи. Цікава аргументація: «За систематичне невиконання обов’язків…»
Так ще навіть система не встигла з’явитися. Як можна порушити те,чого нема?
Але хтось змінив замки у приміщенні виборчої комісії. І голова не може потрапити на робоче місце. Поліція не відкрила кримінальну справу щодо перешкоджання діяльності голови.
Поки що.

А надалі тривають суди. Тепер Вінницький апеляційний суд скасував рішення про реєстрацію на виборах партії «Справедливість». З’ясовується, що вона невчасно подала інформацію про свою конференцію, і окремі кандидати від цієї партії, насправді є членами іншої партії.
Більше того, навіть Леоніда Гольцова зняли з виборів, бо… він насправді є членом і керівником партії «Наша Україна», а не РПУ Олега Ляшка. Також зняли з реєстрації його помічницю Лідію Гайдей. Вона досі керує партією «Жінки за майбутнє». Зняті з реєстрації і висуванці від ВО «Батьківщина» подружжя Джус Юлія та Василь. З’ясувалося, що Юлія досі в УСДПУ, а її чоловік керує партією Наталії Королевської «Україна – вперед!»
І ще багато цікавого коїться у Заставні, де мають відбутися вибори 29 квітня.

Хтозна, чи вони відбудуться. Але серед усього цього політичного вертепу є позитивне явище. Навіть не сподіваючись на результат, ті, хто виступив проти Василя Молдована, зробили йому велику послугу.

Сьогодні це чи не єдиний кандидат, який веде свою виборчу кампанію чесно, порядно і законно. Росте його рейтинг довіри людей. Він чи не єдиний у районі дає бій тим, хто виявився захланним, боягузливим і негідним.

Тож за кілька днів і ночей з Василя Молдована зробили гідного конкурента діючому голові Василю Радишу.
(далі буде)
Петро Кобевко

peredplata