Буковина в небезпеці. Румунія і Росія готуються до війни

Буковина в небезпеці. Румунія і Росія готуються до війниНа південно-західному фланзі України визріває небезпечна ситуація. На неї варто звернути увагу, щоб потім не кусати лікті.

26 травня 2012 року «Хвиля» помістила інформацію про те, що спецслужби України і Румунії виступають проти російських баз в Молдові.

На думку генерал-лейтенанта СБУ Олександра Скіпальського, перебування іноземного стратегічного озброєння на території між Україною і Румунією загрожує безпеці не тільки регіону, але й може стати головною причиною збройного конфлікту в Європі.

5 червня 2012 року на прес-конференції, присвяченій підсумкам чергового засідання Ради керівників органів безпеки і спецслужб країн-учасниць СНД (надалі – Ради) в конференц-залі кишинівської готелю Leogrand журналісти попросили голову ФСБ Росії, голову Ради Олександра Бортникова підтвердити або спростувати цю інформацію:

«Представник Служби безпеки України генерал-лейтенант Олександр Скіпальський звернувся до свого колеги Міхаю Рэзвану Унгуряну у зв\’язку з таємною домовленістю представника Президента Росії по Придністров\’ю Дмитра Рогозіна з прем\’єр-міністром Молдови Владом Філатом про розміщення другої російської військової бази біля Кишинева (перша військова база – в Придністров\’ї).

На думку генерала Скіпальського, перебування іноземного стратегічного озброєння на території між Україною і Румунією не тільки загрожує безпеці регіону, але й може стати головною причиною збройного конфлікту в Європі. За інформацією з дипломатичних джерел, лист генерала Скіпальського для Унгуряну було передано послу Румунії в Києві Корнелу Іонеску».

«З приводу заяви Скіпальського треба запитати, звідки він володіє такою інформацією … ніяких коментарів у мене немає»…, – сказав очільник російського ФСБ.

7 лютого 2013 року екс-президент Молдови Володимир Воронін в ефірі TV7 несподівано підтвердив твердження генерала СБУ:

«Обговорення запропонованого Росією меморандуму Козака закінчилося провалом, тому що незадовго до його підписання було висунуто умову про розміщення на території Молдови російських військ до 2020 року».

Схоже, що ту ж історію Москва повторила і з нинішнім прем\’єр-міністром Молдови Владом Філатом, але з ним Володимир Путін і Дмитро Рогозін не домовилися про ціну питання.

Чи не в цю ж \”гру\” (не стільки від України, як від ОБСЄ) вступив новий міністр закордонних справ Леонід Кожара, наступними вимогами якого (у Львові?) може бути питання про виведення російських військ із Придністров\’я?!

Нагадаємо, що з 4 лютого 2013 року Румунія на державному рівні зробила ряд особливих рухів, які інакше, ніж підготовкою до військових дій, назвати важко.

Зокрема, на засіданні Вищої ради оборони країни під керівництвом президента Траяна Бесеску була розглянута підготовка держави до «надзвичайного плану» («contingency plan»), що по термінології блоку НАТО означає підготовку до бойових дій і відбиття агресії.

Керівництво України, стурбоване політичним виживанням і економічної війною з Росією, не помічає, що на південно-західному фланзі визріває загроза, здатна загнати нас в геополітичну кризу такого рівня, з якої неможливо вийти без істотних втрат.

Сергій Деєв, для \”Хвилі\”

Нагадаємо, що саме про Буковину під час домовленостей щодо Придністров\”я почасти говорять, як про \”розмінну монету\”.

peredplata