Контроль цін, захист тероборони та запас продуктів. Бліцінтерв’ю з керівником Чернівецької ОВА

Від початку вторгнення Росії в Україну Буковина прийняла понад 50 тисяч вимушених переселенців, сюди ж переїжджає бізнес та посольства. Також волонтери щотижня направляють продукти, ліки та речі до областей, де тривають бої. Суспільне запитало в начальника військової адміністрації Сергія Осачука, чи вистачить в регіоні продуктів, яка забезпеченість тероборони та за яким принципом в області повідомляють про повітряну тривогу.

Чи можливий на Буковині дефіцит продуктів?

Ні, у нас налагоджене постачання продуктів. Тому такої небезпеки немає. Водночас громади області робитимуть власний резерв продуктів, обласна адміністрація такий запис не наповнює.

Основне — не купувати надлишково продуктів, щоб вистачило на всіх.

Як зараз контролюють ціни?

У нас були повідомлення про завищення цін. Ми вирішували це питання з підприємцями простим людським діалогом. Поки не було потреби застосовувати інші міри.

Чому дозволили продаж пива?

Пиво — це харчовий продукт. Кожен, хто знає історію цього напою, може це стверджувати. Це висококалорійний продукт. Тому ми пішли назустріч після звернень виробників та торговельних мереж (В області діє заборона на продаж алкоголю, втім пиво виключили зі списку напоїв — ред.).

Чи витратили 20 мільйонів гривень, які громади надали на потреби тероборони області?

Ми не маємо витратити одразу увесь фінансовий ресурс, який виділили громади. Ми маємо мати ресурси для запасу. Тому, я вважаю, що гроші громад мають бути у резерві.

Батальйони тероборони області забезпеченні індивідуальним захистом?

Це питання належить до компетенції військової безпеки. Знаю точно, що Міністерство оборони та всі управлінці дбають про безпеку українського солдата, коли він починає виконувати завдання. На територіях, де не йдуть бойові дії, забезпечення не в пріоритеті.

Адміністрація давала авто теробороні?

Не видаємо, бо не володіємо машинами.

Повідомляли про диверсійні групи в області?

Знайшли кількох людей, яких підозрюють у диверсійній роботі. Їх контролюють сили нашої безпеки, правоохоронці перевіряють їхні зв’язки.

Який механізм повідомлення про повітряну тривогу?

Наші військові за допомогою радарів та іншої техніки можуть встановити приблизну траєкторію польоту бомб та ракет, які випускають російські військові. Тоді про ймовірну повітряну небезпеку повідомляють ті області, які є можливій зоні ураження.

Однак не всі ракети долітають — їх збивають сили протиповітряної оборони. Деякі просто падають. Втім потрібно пам’ятати, що кожна повітряна тривога — це небезпека.

У Кельменецькій громаді не вмикали системи оповіщення, аби “не тривожити людей”. Були ще такі випадки?

Було у громаді, яка східніше від Кельменців. Ми тоді нагадуємо очільникам, яку присягу вони давали. Сподіваюсь, таких прецедентів більше не буде.

До Чернівців переїхали посольства Туреччини та Південної Кореї. Чи планують переїзд інші дипломатичні представництва?

Також представництва ООН вже розгортають свої спроможності та надаватимуть гуманітарну допомогу.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata