За місяць війни Чернівецька область прихистила майже 62 тисячі вимушених переселенців, майже 20 тисяч із них – діти

За місяць війни Чернівецька область прихистила майже 62 тисячі вимушених переселенців, майже 20 тисяч із них – діти

Також на Буковину евакуювали 377 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це вихованці дитячих будинків, центрів соціально-психологічної реабілітації. Зараз малюки у безпеці, мають усе необхідне для життя – харчування, одяг, засоби гігієни.

Влада та волонтери на Буковині роблять усе, аби люди, котрі змушені були рятуватися від війни, почувалися комфортно. Так, практично із перших днів повномасштабного російського вторгнення, у обласній військовій адміністрації працює кол-центр ☎️0 800 335 047, куди внутрішньо переміщені особи можуть звернутися щодо розміщення. Селять людей у закладах освіти, соціального захисту, їх приймають до своїх помешкань небайдужі буковинці.

Переселенців безкоштовно годують, дають продукти та засоби гігієни, у спортивному комплексі на вулиці Небесної Сотні вони можуть вибрати собі необхідний одяг, взуття, іграшки для малюків.

Забезпечити внутрішньо переміщених осіб допомагають також міжнародні благодійні організації. Зокрема, на Соборній площі Чернівців їжу та напої на польовій кухні готують представники Турецького Червоного Півмісяця Türk Kızılay.

Уже незабаром свою гуманітарну базу тут розгорнуть іспанські доброчинці з організації Remar S.O.S. У спеціально збудованому павільйоні переселенці зможуть отримати гаряче харчування, продукти, одяг та іншу допомогу.

На вулиці Небесної Сотні американські благодійники облаштували мобільний госпіталь, де готові консультувати усіх, хто цього потребує.

Переселенцям також надають допомогу у поліклініках і центрах первинної медико-санітарної допомоги області. Тут вони можуть зробити щеплення від COVID-19, дифтерії та правця.

Вагітним – особлива увага. Процедуру надання допомоги таким пацієнткам на Буковині максимально спрощено. Аби її отримати, слід звернутися до найближчого медичного закладу. Для цього не потрібно жодних декларацій чи документів.

Маленьких українців, які зіткнулися із жахіттями війни, намагаються усіляко відволікати. Для них організовують вистави, виступи, майстер-класи.
Дають переселенцям також можливість повернутися до праці. В обласному центрі зайнятості є сотні вакансій, на які роботодавці готові приймати внутрішньо переміщених осіб.

📌 Уся корисна інформація для переселенців – тут 👉🏼 https://bukoda.gov.ua/pereselencyam

peredplata