Чернівецька обласна рада жорстко відповіла на кадровий беспрєдєл голови ОВА Осачука у воєнний час

У зв’язку з повідомленнями у регіональних засобах масової інформації щодо фактів призначення Чернівецькою обласною військовою адміністрацією керівників комунальних підприємств, установ та організацій, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, їх швидкі представлення трудовим колективам, змушені зазначити, що дані призначення не узгоджуються з вимогами Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про правовий режим воєнного стану», а також іншими нормативно-правовими актами України.

Стаття 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» чітко вказує, що органи місцевого самоврядування здійснюють повноваження, надані їм Конституцією України, цим та іншими законами України. Окрім, звичайно, максимального спрощення механізмів використання військовими адміністраціями бюджетних ресурсів.

Наразі повноваження Чернівецької обласної військової адміністрації чітко визначені нормами частини 2 статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Ці повноваження не передбачають можливості прийняття адміністративно-правових актів з питань призначення керівників комунальних підприємств, установ та організацій обласної комунальної власності.

Кабінет Міністрів України пунктом 15 Плану запровадження та забезпечення здійснення заходів правового режиму воєнного стану в Україні, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.02.2022 № 181-р (із змінами) встановив порядок усунення з посад керівників підприємств, установ та організацій за неналежне виконання ними визначених Законом України «Про правовий режим воєнного стану» обов’язків та призначення виконувачів обов’язків керівників зазначених підприємств, установ та організацій.

З огляду на здійсненні керівництвом обласної військової адміністрації призначення, зокрема генеральних директорів ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня», ОКНП «Чернівецький обласний діагностичний центр», ОКНП «Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни», ОКНП «Чернівецький обласний перинатальний центр», ОКУ «Чернівецька обласна філармонія імені Дмитра Гнатюка» та КЗ «Чернівецький обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді» Чернівецька обласна рада вважає за необхідне зауважити, що керівники, які були раніше призначенні, повноцінно забезпечували роботу відповідних підприємств і установ.

Водночас, стосовно нещодавно призначених Чернівецькою обласною військовою адміністрацією керівників, слід звернути увагу на відсутність у окремих з них кваліфікаційних характеристик та вимог професій, а також наявність інформації щодо вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. З окремими керівниками укладено контракт строком на 5 (п’ять) років. Тобто, ці призначення здійснено з грубими порушеннями законодавства, що регламентує процедуру призначення керівників комунальних підприємств, установ та організацій.

На сьогоднішній день, очевидно, пріоритетними є вирішення питань у сфері забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку, надання необхідної допомоги з підтримки вимушено переміщених та евакуйованих осіб, що потребують найшвидших строків виконання, залучення додаткового фінансового ресурсу, а ніж кадрові призначення.

Обласні ради як представницькі органи на територіях, у воєнний час повинні концентруватись на реалізації закріплених законодавством функцій і, як зазначає стаття 17 Закону України «Про режим воєнного стану», сприяти діяльності керівництву військових адміністрацій у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану на відповідній території.

У зв’язку з вищезазначеним, пропонуємо ПРИПИНИТИ практику ухвалення кадрових рішень щодо керівників комунальних підприємств, установ та організацій, заснованих на базі спільного майна територіальних громад області та СКАСУВАТИ раніше видані Чернівецькою обласною військовою адміністрацією адміністративно-правові акти з цих питань.

Голова Чернівецької обласної ради
Олексій БОЙКО

peredplata