Орда масковская

Російський художник Юрій Анненков (1889-1974) зробив у своїх щоденниках замальовки про Громадянську війну. Ось як він описав свою дачу у Фінляндії після того, як туди побували червоноарміці.
“У 1918 році, втікаючи від Червоної гвардії з Фінляндії, я вирушив до Куокаллу (це ще можна було), щоб подивитися на свій дім. Це була зима. У засніженій пишноті Горили на її місці застряг жалюгідний виродок – гвинт з розбитим дахом, з розбитими вікнами, з чорними дірами замість дверей. Звілі гори людських репарацій покрили підлогу. Стіни майже до стелі замерзли жилетами сечі пожовтіли, а вугільні ноти ще не стерлися: 2 арки. 2 вірші. , 2 арки. 5 віршів. , 2 арки. 10 віршів…. Переможцем цього унікального чемпіонату красногвардійців став стрілець Матвей Глушков: він досяг 2 арки. 12 віршів, високо.
Підвісний світильник, відірваний зі стелі з м’ясом, втопився у купі ришфоту. Біля лампи – помітка:
“Дякую за лампу, буржуї, вона нам добре світила. “”
Полиці розділені сокирою, розірвані шпалери, пробиті кулями, залізні ліжка перетворилися смертельною судорогою, сині сервіси перетворилися на подрібнені, металевий посуд – каструлі, сковорідки, чайники Вони були ненаситні скрізь: у всіх підлозі на підлозі, на сходах, на столах, у ящиках столів, на стільцях, на матрацах, посипалися шматками завалів у стелю. Ось ще одне зауваження:
“Понюхай наше лайно, це добре пахне. “”
Третій поверх – єдина ескейп-кімната. На дверях записки:
“Тов. Командир. “”
На столі нічний горщик з недоїдкою гречаною кашею і ложкою горілки… “”
Ніби писав про сьогоднішню Бучу, за 100 років нічого не змінилося.
На фото наслідки перебування російської армії в будинках українців.

peredplata