Як шляхи сполучення з Криму на південь України були розміновані

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Як так сталося, що шляхи сполучення з Криму на південь України були розміновані? Це сталось не вчора!
Я вже згадував у цьому контексті Андрія Єрмака та Ірину Верещук. Чимало читачів налетіли на мене, як голодні і розлючені шуліки. Мовляв, не пишіть маячню… Це що, Єрмак та Верещук власноруч розміновували ті шляхи? Так от, трохи хронології!
26 ЛЮТОГО 2020 року Володимир Зеленський анонсував плани по Чонгару: “Держава спільно з компанією Socar до кінця року відкриє на Чонгарі великий хаб – центр надання адміністративних послуг, зону відпочинку та інші дуже важливі об’єкти”.
10 ГРУДНЯ 2020 року Єрмак звітував про виконання плану щодо домовленостей та зобов’язань, які виникли на зустрічi лідерів “Ннормандської четвірки”.
“Завдяки зміні президентом Зеленським принципів державної політики, Україна робить набагато більше для допомоги нашим громадянам, які змушені залишатися на тимчасово окупованій території, ніж було домовлено, ” – заявив Андрій Єрмак.
“Наприклад, украй важливо убезпечити людей по обидва боки лінії зіткнення від величезної кількості СМЕРТОНОСНИХ МІН”, – наголосив керівник ОП Єрмак і додав: “Наша делегація доклала максимум зусиль, аби погодити у серпні 20 ділянок для РОЗМІНУВАННЯ. Потрібно швидко виконувати цей план. Цю роботу може на власні очі побачити кожен, хто відвідає нові контрольні пункти на лінії розмежування, розбудовані за принципом сучасних сервісних хабів”, – заявив Андрій Єрмак.
23 ЛИСТОПАДА 2021 року віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук пообіцяла, що впродовж трьох місяців команда Мінреінтеграції запустить автобусні шатли на КПВВ “Чонгар” та “Каланчак”: від пункту пропуску до адміністративної межі.
14 ЛЮТОГО 2022 року на КПВВ “Чонгар” та “Каланчак” розпочали курсувати автобусні шатли від пункту пропуску до адміністративної межі. На тиждень раніше ніж обіцяли, прорапортувала Ірина Верещук.
24 ЛЮТОГО 2022 РОКУ через КПВВ “Чонгар” та “Каланчак” на територію України увійшли війська РФ, які захопили південь країни, Херсон, Мелітополь, Енергодар та заблокували Маріуполь.
Тут варто нагадати! За два роки до цього, у грудні 2019 майже чотири години лідери “Нормандської четвірки” спілкувалися без преси. Журналістам не дозволили бути навіть на початку їхнього спілкування.
Що ми маємо у сухому залишку? Хибно думати і писати, що розмінуваннях на ділянках “Чонгар” і “Каланчак” відбулось навмисно і в акурат перед вторгнанням російських військ на південь України. Адже програма розмінування розпочалась ще 23 ЛИСТОПАДА 2021 року, a завершилaсь за 10 днiв до повномасштабного втроргнення російських агресорів. Чи хтось думав тоді y 2021 роцi, що російська навала попре на Україну з усіх боків і в тому числі з Криму? Звісно, припускати можна було все.
Тому, у цьому випадку в теорію прямої зради мені не дуже віриться. А от недалекоглядність і недбальство мають місце. Адже, коли увесь світ у 2022 році почав гудіти про можливе широкомасштабне вторгнення, Єрмаку і Верещук варто було згадати, що південні рубежі України повністю оголені. Так само, як і сьогодні оголені наші рубежі на півночі, на кордоні з Білоруссю.
(Допис підготовлений за допомогою інформації від Людмили Федорової).

peredplata