У Чернівцях щури запустили свої руки до гумдопомоги: що відомо про справу зі швидкими

Мародери, як рашиZти

Пів світу облетіла ганебна звістка про мародерів на Буковині. У той час, коли Україна разом з усім світом стала на смертельний бій з рашистZZкими нацистами путінської росії, у Чернівцях щури запустили свої руки до гуманітарної допомоги, яку воїнам надавали європейські люди. Це найбільша ганьба та найстрашніший гріх. Бо нікому і ніколи не дозволено збагачуватися на війні. Чомусь на Буковині поблажливо ставляться до подібних ділків. І, напевне, такий настрій від самих верхів.

Отож, по порядку.

Це сталось на початку війни у першій половині березня. Голові ОВА Сергію Осачуку дали усі повноваження на період воєнного стану. І він їх використовує. Вірно-невірно, чесно-нечесно, розумно-нерозумно – розберемось після війни. А тепер він 12 березня змінив гендиректора Чернівецької ОКЛ депутата обласної ради Дмитра Домбровського на Сергія Бродовського (на фото).

Жодних пояснень нікому не давав. Змінив і все. Щоправда, у якихось виступах був натяк. Мовляв, не вміє гендиректор залучати гуманітарну допомогу, розпоряджатися нею і т.п.

Після зміни гендиректора до області надійшло 10 карет швидкої допомоги з Європи. Кажуть, що їх було 11 з Італії. Інші говорять, що якась там кількість була з Нідерландів. Але вони були. Їх помпезно приймали на порозі ОДА. Проголошували помпезні промови про благодійників та їхній жертовний внесок у майбутню перемогу.

Говорили про героїчну звитягу українських воїнів і високі  цілі – про «швидкі», які будуть уже завтра рятувати бійців на фронті.

Але не так сталося, як говорилося.

Як тепер вже з’ясовується, гендиректор ОКЛ Бродовський мав благодійну приватну організацію, яку сам заснував і її очолював. Ця організація надавала платні послуги хворим у Чернівцях, області і, мабуть, в Україні. Відразу ж 5 карет швидкої допомоги (гуманітарка з Італії, – ред.), яка повинна б уже бути на фронті, опинилася на фірмі Бродовського. Вона й надавала платні послуги. А гроші, зрозуміло, опинилися у кишені власників фірми. Тим паче, що це був бізнес сімейний.  Окрім гендиректора у ньому задіяний ще й його брат.

Саме брата впіймали правоохоронці на території ОКЛ тоді, коли він брав 16 тисяч грн. за перевезення хворого до Ужгорода.

Кажуть ще страшніше для Бродовського та й для України: гроші бралися за перевезення пораненого воїна ЗСУ. І в цьому найбільший цинізм та мародерство. Хтось віддає своє життя, проливає кров на фронті, аби інші у тилу на цьому наживалися.

Мародерів впіймали на «гарячому» у момент передачі грошей.

Гендиректора запроторили у СІЗО. Але недовго там утримували. Вже 9 травня відпустили на волю згідно з рішенням суду, який присудив йому 200 тисяч гривень застави.

Ось така вона, ціна мародерства на Буковині.

Хоча ця історія не завершена. Нею особисто опікується генеральна прокурорка України пані Венедиктова. Тож непросто буде ні владі, ні слідчим, ні судам Чернівецької області.

А ще не забуваймо, що є воїни ЗСУ, котрим з Європи безкоштовно надавалися швидкі і за які їм двічі треба було платити. Перший раз кров’ю. Другий раз – грошима мародерам за порятунок поранених, стікаючих кров’ю.

Таке не просто простити.

Тож ЧАС покаже, чим усе закінчиться.

Петро КОБЕВКО

P.S. Справа зі швидкими має своє продовження. По-перше, так і нема відповіді від ОВА про те, де поділися решта автівок, які надійшли як благодійна допомога.

Я від редакції газети «Час» через офіційний Телеграм-канал пресслужби Чернівецької ОВА звернувся з проханням пояснити, де зараз перебувають цих 5 чи 6 авт?

Як вони використовуються?

Кому передані?

Відповідь пресслужби не забарилася:

  • Надішліть на адресу ОВА інформаційний запит.

Отакої. А пресслужба хіба ніякого відношення не має до ОВА? І взагалі, кому так дуже хочеться розводити бюрократичну писанину у часи війни та часи мародерства на території області?

Та Бог з ними, з цією владою. Авта слідчі знайдуть. Але справи не закінчуються. Тут одна на іншу накладаються.

Уже прозвучала не спростована досі інформація про те, що нібито затримали брата керівника одного з Департаментів ОВА за нелегальне переправлення за кордон осіб призовного віку.

А журналіст Сергій Зарайський роздобув декларації авт цієї гуманітарної допомоги. Проаналізувавши їх, він робить висновок, що Бродовський діяв не один. Це була заздалегідь продумана злочинна схема мародерства.

Декларування здійснювалося заступником голови ОВА Артуром Мунтяном та керівником Департаменту охорони здоров’я Олегом Чорним. І їх завозили для ОВА. Як вони потрапили до приватної структури Бродовського?

Сподіваємось, слідство з’ясує.

А «Час» розкаже.

 

peredplata