Хто з чоловіків може перетнути кордон в період воєнного стану

Воєнний стан – це сьогоднішня нова реальність, яка встановлює спеціальні правила та певні обмеження. Більшою мірою стосуються вони чоловіків.  Зокрема, заборонено виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, як відомо, із багатьох правил існують винятки.

Так от, до чоловіків, що можуть в умовах війни перетнути кордон належать:

  • Водії, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також населення України.

Рішення про виїзд приймається Мінінфраструктури України або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування.

Можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном та або зміни мети виїзду за кордон, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень.

  • Водії транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом.

Перетин державного кордону в такому випадку здійснюється лише на транспортному засобі, який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше.

На одному такому транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати 1дин водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата, 2 водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

Водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 45 календарних днів з дня перетину державного кордону

  • Працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

Рішення про виїзд приймається щодо працівників АТ “Українська залізниця” Мінінфраструктурою, щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, — обласними, Київською міською військовими адміністраціями за місцезнаходженням таких підприємств.

Рішення про виїзд приймається на строк не більше 6 місяців на підставі листів підприємств залізничного транспорту.

  • Спортсмени, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренери із складу національних збірних команд України, спортивні судді та інши фахівці, що забезпечують організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів.

Підтверджуючим документом для виїзду є рішення Міністерства молоді та спорту України щодо включення до складу учасників спортивного заходу.

За наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

Безперервно перебувати за кордоном не більше 30 днів, але не менше строку проведення заходу, визначеного в Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік.

Термін перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, визначеному Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік, який починається протягом 10 робочих днів з дня завершення попереднього спортивного заходу.

Як отримати правову допомогу:

Звернутися за допомогою до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою:  м. Чернівці, вул. Університетська, 1, телефон: (0372) 51-36-14. Електронна пошта: chernivtsi1.chernivtsi@legalaid.cv.ua.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

 

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

peredplata