Казахстан готується до захисту від Росії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Казахстан різко збільшує військовий бюджет та розширює співпрацю з Китаєм та НАТО, побоюючись стати наступним у переліку геополітичних амбіцій Кремля на пострадянському просторі.
Казахстанська влада прийняла рішення виділити додатково 441 млрд тенге, або 918 млн доларів на оборону, повідомляє The Wall Street Journal ( https://www.wsj.com/…/russia-ukraine-kazakhstan-central… ). Сукупний військовий бюджет країни (1,7 млрд доларів минулого року) збільшиться таким чином майже в 1,5 раза, і частина коштів буде спрямована на зміцнення оборонних резервів, розповідає WSJ.
За його словами, влада зробила уроки з лютого, починаючи з повномасштабного вторгнення Росії в Україну і бачить необхідність реформувати армію, щоб зробити її більш мобільною та підготовленою до “гібридної війни” з Росією, яка може включати як безпосередньо бойові дії, так і кібератаки, дезінформацію та втручання у вибори.
Російські амбіції на просторі колишнього СРСР викликають наростаючий страх, повідомив WSJ один впливовий високопосадовець Казахстану. “Одна річ, коли Кремль має під боком Україну, Східну Європу та багато інших, щоб нападати. А уявіть, якби України не було? — запитує він. – Тоді ми були б наступними?”.
Вимушений балансувати на тонкій межі між агресивною Росією, Заходом та Китаєм, президент Касим-Жомарт Токаєв шукає союзників і знаходить їх. У квітні до Казахстану приїжджав міністр оборони КНР Вей Фенхе, і за підсумками його візиту було досягнуто домовленості щодо зміцнення військової співпраці двох країн. У травні Токаєв вирушив до Анкари, де було підписано угоду про виробництво турецьких безпілотників. “Байрактари”, які стали «нічним кошмаром» для проросійських ПВК у Лівії, вірменської армії — в Карабаху, а потім взяті на озброєння ЗСУ, випускатимуться на СП у Казахстані.
Заручившись китайською та турецькою підтримкою, Токаєв у червні шокував російську публіку заявою про невизнання ДНР та ЛНР, зроблену на одній сцені з Володимиром Путіним у рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму. Росія відповіла призупиненням експорту казахстанської нафти через порт Новоросійська, який, втім, був швидко скасований після того, як влада Казахстану пригрозила заблокувати можливість паралельного імпорту через свої митні пости.
Російська війна з Україною надала сміливості Китаю та Туреччині, які бачать можливість зменшити російське домінування у регіоні, каже Андрій Грозін керівник відділу Середньої Азії та Казахстану Інституту країн СНД, старший науковий співробітник Інституту сходознавства РАН. І причини не лише військові: західні санкції практично зупинили торгівлю Казахстану з Європою через Росію, і влада шукає альтернативні канали — через Каспійське море, Азербайджан та Грузію.
Через кілька тижнів після початку війни до Казахстану зачастили з візитами американські чиновники, дипломати та військові, зокрема заступник держсекретаря Дональд Лу та Ерік Курила, новий голова центрального командування Пентагону. За словами джерел WSJ у Держдепартаменті, американські дипломати закликали уряди центроазійських республік приєднатися до санкцій проти Росії. У чиновників у Москві від подібних ініціатив США очі вилізли на лоба.
Хоча поки не видно, щоб Кремль мав проблеми в Центральній Азії, але якщо уряд Казахстану стане ворожим щодо Росії, це перетвориться на ще більшу проблему для Кремля, ніж Україна, попереджають експерти з огляду на протяжний кордон між країнами.

peredplata