Верховна Рада розширяє перелік тих, хто не підлягає призову під час мобілізації: що зміниться

Підготовка до другого читання відбудеться за скороченою процедурою

Верховна Рада України пропонує розширити перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Відповідний законопроект №7481 депутати підтримали у першому читанні. 

Інформатор пояснює, які зміни передбачає зазначений документ 

Хто зараз не підлягає призову 

Згідно діючого закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації не підлягають наступні категорії військовозобов’язаних: 

  • заброньовані за органами державної влади працівники;
  • особи з інвалідністю або тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка);
  • народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
  • працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (повний перелік за посиланням);
  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;

Також звільнені від мобілізації люди, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції. Але законотворці вирішили не обмежуватися лише АТО. 

Що змінює законопроект №7481

Враховуючи те, що з 2014 по 2018 рік в Україні проводили Антитерористичну операцію, а з 2018 по 24 лютого 2022 року – Операцію Об’єднаних сил, внесення змін в існуючий закон цілком логічна процедура. 

Тож, депутати пропонують відстрочити від призову на військову службу під час мобілізації «осіб, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану». 

Як повідомляє Ярослав Железняк, у першому читанні за внесення змін проголосували 298 депутатів. Підготовка до другого читання, за словами нардепа, відбудеться за скороченою процедурою, тобто у законотворців є 7 днів на реєстрацію правок. 

Також на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект №7352, яким пропонується включити до переліку тих, хто не підлягає мобілізації під час війни і викладачі вишів, незалежно від наявності у них наукового ступеня. 

Як пояснює народна депутатка Юлія Гришина, наразі право на відстрочку від призову є лише в тих науково-педагогічних працівників, котрі мають вчене звання або науковий ступінь. 

peredplata