Мобілізація під час війни: що робити, якщо працівникові прийшла повістка

В Україні продовжується воєнний стан, тому в країні діє мобілізація. Ми розповімо, що робити, якщо вручили повістку на роботі.

Деталі

Роботодавець є первинною ланкою, яка збирає інформацію та передає її до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Тому він зобов’язаний дотримуватись деяких правил.

Що відбувається, якщо на роботі вручили повістку

Після надходження повістки на підприємство роботодавець зобов’язаний:

  • видати наказ про повідомлення призовників та військовозобов’язаних про те, що їх викликали до Територіального центру комплектування та соцпідтримки;
  • довести наказ до відома призовників у частині щодо забезпечення їхнього прибуття за викликом до Територіального центру комплектування та соцпідтримки;
  • у триденний термін надіслати копію наказу до Територіального центру комплектування та соцпідтримки;
  • обов’язково проконтролювати результати оповіщення та прибуття призовників та військовозобов’язаних до Територіального центру комплектування та соцпідтримки.

Адвокат Кирило Казак відзначив, що керівник підприємства повинен проконтролювати прибуття військовозобов’язаного до Територіального центру комплектування та соцпідтримки. Якщо він не прийшов у військкомат, то роботодавець повинен повідомити, що його працівник не з’явився у призначений час.

Що робити, якщо працівник відмовляється підписувати наказ

Якщо працівник відмовляється підписувати наказ про необхідність явки до військкомату, роботодавець зобов’язаний скласти акт про відмову від підпису комісійного наказу. Це потрібно зробити у присутності трьох осіб та відправити його до Територіального центру комплектування та соцпідтримки.

Раніше в Україні звільнили ще одну категорію громадян від загальної мобілізації. 282 народні депутати підтримали закон “Про внесення змін до закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо розширення переліку осіб, які не підлягають заклику під час мобілізації.

Джерело: The Page

peredplata